Foto: Nemanja Jovanović

 Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Nišu odredilo je pritvor do 30 dana zaposlenoj u Osnovnom sudu u Aleksincu I. M. koja se sumnjiči da je sprečavala izvršenja pravnosnažnih presuda, usled čega je, pored ostalog, nastupila šteta po budžet države za više od pola miliona dinara.

Njoj je pritvor određen zbog okolnosti koje ukazuju da bi mogla da utiče na svedoke.

Osumnjičena se tereti za krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Nišu koje će sprovesti istragu protiv nje.

Tužilaštvo navodi da postoji osnov sumnje da je I. M, u periodu od 2016. do 2019. godine, propustila da dostavi 14 pravnosnažnih i izvršnih presuda referentima za izvršenje kazne Osnovnog suda u Aleksincu i drugih sudova, kao i 34 pravnosnažne presude radi evidentiranja u evidenciji MUP-a, tako što ih je prikrivala u sudskoj arhivi.

Na ovaj način je nastupila apsolutna zastarelost izvršenja kazni zatvora, novčanih kazni, kao i mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom, čime je budžet RS oštećen za 575.000 dinara, navelo je tužilaštvo.