Foto: Europol

U više evropskih zemalja, među kojima je i Hrvatska, razbijena je mreža albanskih krijumčara kokaina, koji su imali razrađenu šemu transporta i preprodaje droge u zemljama Evropske unije.

Policije nekoliko evropskih zemalja, u koordinaciji sa Europolom, obavile su niz racija čiji je cilj bila jedna od najmoćniih organizacija za dilovanje kokaina u Evropi – čiji su čllanovi bili, kako je navedeno u saopštenju Europola, „osobe koje govore albanski“. Uhapšeno je ukupno 45 ljudi, koji su označeni kao članovi jedne od najjačih dilerskih mreža u Evropi, a među njima i vođe ovog narko klana.

Racije su obavljene u Belgiji, Španiji, gde je pretresno 80 lokacija. Oni su uvozili kokain iz Latinske Amerike preko različitih evropskih luka, a za šverc i dalju distribuciju koristili su brodove, automobile, avione i kamione. Španija im je bila centar za distribuciju droge širom Evrope, a osumnjičeni su i za pranje novca u različitim evropskim državama.

Pročitajte još:

U policiji je učestvovalo oko 600 policajaca u saradnji sa tužiocima. Racije su sprovedene i u Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji. Europol je formirao „kišobran“ za akcije lokalnih policija i iz te organizacije su koordinisali akcije, ali i prikupljanje dokaza i razmenu informacija.

U Belgiji je zaplenjena i veća količina kokaina, ali i hemikalija koje se koriste da bi se droga pripremila za prodaju, saopšteno je iz Europola. Proteklih godina bilo je više zaplena velikih količina kokaina za koji se pretpostavlja da je pripadao ovoj kriminalnoj organizaciji.

Hrvatska je bila jedna od baza za „pranje novca“ i legalizaciju kapitala stečenog preprodajom kokaina, a visokorangirani članovi ove kriminalne organizacije redovno su putovali u Kolumbiju i Meksiko kako bi ugovarali poslove, a po svemu sudeći za komunikaciju su koristili kriptovane, skaj telefone.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za razbojništvo u beogradskom naselju Rakovica

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar