Niš, saobraćajna nesreća, Bulevar Medijana
Foto: N1

Porodice Dejana Ilića (45) i Andreja Prekuljušaja (12) koji su 4. januara nastradali u nesreći na Bulevaru Medijana u Nišu kada je na njih na trotoaru naleteo automobil "audi", organizovali su ispred Osnovnog suda u Nišu protest "Stop bahatim vozačima".

Njihov osnovni zahtev na skupu bio je da se kaznena politika u Srbiji promeni i da vozači dobijaju veće zatvorske kazne za udese sa smrtnim ishodom, javlja N1.

Majka nastradalog dečaka, Aleksandra Kostadinović kazala je da je mnogo povredilo to što vozaču „audija“ koji je usmrtio njenog sina i Dejana Ilića preti zatvorska kazna od najviše osam godina zatvora.

„Mladiću koji je na društvenim mrežama delio fotografije golih devojaka preti takođe zatvorska kazna od osam godina zatvora. Za prodaju droge zatvorska kazna je od tri do 10 godina zatvora. Kako je moguće da se ta krivična dela poistovete? Život u Srbiji je obezvređen“, istakla je Kostadinović.

Ona je apelovala na nadležne u Srbiji da se zatvorske kazne za bahate vozače povećaju.

„Zato što su tako male zaprećene kazne, zbog toga se i dalje i sve češće ponavljaju nasilničke vožnje koje se na žalost završavaju smrtnim ishodom“, ocenila je Kostadinović.

Kako je navela, borba porodice Ilić i njena borba za izmenu zakona, jeste borba za sve Nišlije i za sve građane Srbije.

„Mog deteta više nema. Umesto njega, sada grlim i ljubim samo njegovu sliku, ali se nadam da ću dobiti pravdu za mog sina i za Dejana“, izjavila je Kostadinović.

Strah da će policija kažnjavati za najrazličitije sitnice

Sestra nastradalog Dejana Ilića, Brankica Paunović Ilić istakla je da današnji skup nije politički, da porodice samo zanima da se zakon izmeni i da se ubice strožije kazne.

„Nasilnička vožnja i bahati vozači moraju da se kazne strože. Onaj ko je počinio ubistvo, mora za to delo i da odgovara. Ne može da se za ubistvo dobije od jedne do osam godine zatvora“, rekla je Paunović Ilić.

Ona je kazala da je današnjem protestu prisustvovao mali broj građana Niša zbog straha da će, kao i nakon protesta koji su usledili neposredno nakon nesreće, policija ponovo masovno kažnjavati vozače za najrazličitije sitnice kao što su prljave tablice ili istekao rok trajanja kutije prve pomoći.

U Osnovnom sudu u Nišu danas je trebalo da bude održano još jedno ročište u sudskom postupku protiv Nemanje S. (19) iz Beograda okrivljenom za izazivanje nesreće na Bulevaru Medijana u kojoj su stradali Ilić i Prekljušaj.

Ročište je odloženo za 19. maj, a prema nezvaničnim informacijama razlog je bolest okrivljenog.

Nemanja S. tereti se za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje je zaprećena kazna do osam godina zatvora.

Porodice nastradalih i njihovi advokati, traže da se krivično delo prekvalifikuje i da vozač odgovara sa nasilničnu vožnju sa umišljajem, za šta se može izreći i kazna od 12 godina zatvora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar