Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dvanaestogodišnja devojčica osumnjičena je da je u Pančevu iz porodične kuće roditelja Željka Z. i Jasmine N. ukrala njihovu osmomesečnu bebu. Posle nekoliko sati traganja, beba je pronađena u autobusu sa devojčicom, a nakoin što je vraćena roditeljima, maloletna otmičarka je smeštena u Prihvatilište doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja.

Autor: Telegraf.rs

– Posle potrage koja je trajala nekoliko časova, beba je pronađena zajedno sa detetom od 12 godina u autobusu na jednoj prigradskoj liniji – kažu iz pančevačkog Višeg tužilaštva, a prenosi Telegraf.rs.

Oni objašnjavaju da devojčica ne podleže krivičnoj odgovornosti jer je krivično delo izvršila u vreme uzrasta pre navršenih 14 godina, te se prema njoj ne mogu izreći krivične sankcije niti primeniti druge mere.

– Sa druge strane, u takvim slučajevima se o događaju obaveštava nadležni centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo radi preduzimanja mera u okviru njihove nadležnosti – ističu i dodaju da je devojčica posle ovog događaja urgentno smeštena u Prihvatilište Doma za decu i omladinu bez roditeljskog staranja „Spomenik“ u Pančevu.

#related-news_0

Ističu i da će protiv njenog oca biti pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava.

– Kako briga o detetu od strane oca kao zakonskog zastupnika ni u ranijem periodu nije bila adekvatna, od strane nadležnog centra za socijalni rad protiv oca će biti pokrenut postupak lišenja roditeljskog prava pred nadležnim sudom, o čemu je ovo tužilaštvo od ranije obavešteno od strane centra za socijalni rad – poručuju iz VJT u Pančevu.