Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Proglašena je izborna lista "Ujedinjeni za opštinu Žitište", čiji je podnosilac koalicija koju čine Demokratska stranka, Nova Demokratska stranka Srbije, Narodni pokret Srbije, Pokret slobodnih građana, Srbija Centar, Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani i Pokret obnove Kraljevine Srbije.

Savez sedam opozicionih stranaka i pokreta nastupiće pod rednim brojem tri, a na izbornoj listi je trideset i jedan kandidat, koliko odbornika ujedno broji lokalni parlament u opštini Žitište.

Pročitajte još:

Prvi na izbornoj listi koalicije „Ujedinjeni za opštinu Žitište“ je Ljubinko Ljubo Petković, predsednik Demokratske stranke u toj maloj banatskoj opštini.

„Posao nas lokalnih političara je da budemo u službi građanki i građana opštine Žitište, tako da smo tokom pregovora prevazišli naše međusobne nesuglasice iz prošlosti i u kratkom roku dogovorili zajednički nastup na lokalnim izborima. Mi smo ovde zbog toga što želimo da budemo servis građana i niko od nas opozicionara nema prava da se ponaša sebično, dok nam s druge strane naprednjačka vlast bukvalno uništava opštinu Žitište“, istakao je Petković za N1.

Prema njegovim rečima, reakcije građana na ujedinjenje opozicionih stranaka u Žitištu su veoma pozitivne.

„To se videlo prilikom prikupljanja potpisa za našu izbornu listu, gde su u nekim mestima meštani stajali u redu da bi nam dali svoju podršku. Nije nam preostalo mnogo vremena za izbornu kampanju, ali mi smo dobar tim i uspećemo do 2. juna da upoznamo građane opštine Žitište sa našim programom“, poručio je Petković.

Opština Žitište je jedna od retkih malih opština u Vojvodini u kojoj opozicija funkcioniše na zavidnom nivou i gde sve opozicione stranke zajednički nastupaju na junskim lokalnim izborima.

U nekim opštinama poput susedne Nove Crnje opozicione stranke ne funkcionišu, tako da su se opoziciono nastrojeni građani samoinicijativno organizovali. Oni izlaze na predstojeće lokalne izbore kao grupa građana pod imenom „Da se zna red“, samo da bi sprečili da lokalni parlament u opštini Nova Crnja bude jednopartijski i u naredne četiri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar