Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Zoran R. Tomić izjavio je danas da je vlast prethodnih dana počinila tri protivpravnosti vezane za proteste građana, s mogućim ozbiljnim posledicama.

Tomić je agenciji Beta kazao da je prema članu 113. Ustava Srbije, predsednik Republike dužan da najkasnije od 15 dana od izglasavanja zakona, odnosno najkasnije u roku od sedam dana kada je zakon donet po hitnom postupku, donese ukaz o proglašenju zakona ili da zakon uz pismeno obrazloženje vrati Skupštini na ponovno odlučivanje (stav 1).

Naveo je da je predsednik Srbije dužan da proglasi ponovo izglasani zakon (stav 3. istoga člana).

„Dakle, o nekom nagoveštenom ili nameravanom prepravljanju od strane Vlade predsedniku već poslatog Zakona o eksproprijaciji, koji bi joj šef države dostavio na razmatranje i „doradu“, pa za sledstveno pretpostavljeno promptno slanje takvog, modifikovanog teksta Parlamentu ‘da bi se usvojio do kraja godine’ – nema ama baš nikakvog ustavnog osnova“, istakao je Tomić.

Dodao je da svaki novi, odnosno izmenjeni zakonski tekst, izglasan u Skupštni, predsednik države bi morao (opet) da dobije nazad, pa da ga potpiše ili ne, vraćajući ga Skupštini.

Izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji poslanici su usvojili 26. novembra.

Kada su u pitanju protesti građana, profesor Tomić je rekao da je policija bila obavezna po Ustavu, zakonu i pravilima službe, da u subotu bude na mestu protesta i da obezbedi javni red i mir i kontrolu saobraćajnica, posebno štiteći slobodu javnog okupljanja i opšti interes.

Naglasio je da su uniformisana službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova svojim „politički naredjenim neustavnim i nezakonitom nečinjenjem, tobože sprečavali potencijalno nasilje“, do kojeg je inače došlo u zanemarljiviom obimu, s obzirom na broj okupljenih.

„A baš nasuprot, takvim političko-policijskim stavom stvoreni su ciljno uslovi za moguće medjusobne sukobe legitimno ustalih građana i različitih provokatora, bilo u liku crnokošuljaša, rolkaša, duksaša, bilo u liku izmanipulisanih starijih ljudi koji „žure na ručak i terapije“, odnosno imaju druge neodložne potrebe, pri čemu ih okupljeni gradjani tobože sprečavaju u tome“, kazao je profesor.

Tomić istiće da su gradjani i s „najvišeg mesta“ ohrabrivani da nastave mirno okupljanje i blokade, i bez zakonski obavezne prijave policiji za tako nešto.

„Ta meadriranja i cinculiranja, sad kao: ‘Vi na ulicama kršite Ustav i zakon’, a onda nasuprot ‘E sad možete slobodno da ih ignorišete’, apsolutno nisu u duhu demokratije, ni pravne države, ni civilizovanog postupanja, ni državničkog postupanja, a ne pomažu ni smirivanju osetnih društvenih tenzija“, zaključio je profesor Zoran R. Tomić.

BONUS video: Protest u Beogradu i propuštanje Hitne pomoći

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare