Foto:EPA/SEDAT SUNA

Na društvenim mrežama pojavio se veliki broj objava gde se reklamira prodaja falsifikovanog novca. Ova pomalo neobična prodaja izazvala je ogromnu pažnju javnosti koja je počela da se pita odakle toliki nelegalni novac na tržištu i hoće li neko da odgovara zbog toga.

Nedavno je na Reditu bila diskusija, gde su korisnici ove mreže pisali o stranicama na Instagramu koje se bave prodajom falsifikovanog novca, kao i činjenicom da ove stranice niko ne „gasi“.

„Lažni novac na prodaju. Ako želite da dobijete 100 odsto lažni novac koji se ne može otkriti na mreži, onda ste na pravom mestu“, navodi se ispod svake od brojnih objava na kojima se nalaze buntovi evra.

Inače, lica koja prodaju falsifikovane novčanice to rade veoma transparentno, uz svaku objavu se nalazi i broj telefona kao i mejl adresa, a da je moguće sa ovim nalozima stupiti u kontakt, što je potvrdio i jedan korisnik Redita.

Scam Instagram stranice koje bih da prijavim from serbia

„Naišao sam na dve stranice na Instagramu koje se navodno bave prodajom falcifikovanog novca za manje para, ja sam se pravio da sam zainteresovan i dobio sam od obe ime i broj telefona, hteo bih da ih prijavim policiji i zanima me da li imam za šta. Snimio sam čitavu njihovu stranicu svaki post komentar i sve kao i sve poruke uključujući ime i broj telefona. Oni tipa prodaju 500 evra falsifikovanih za 80 evra i kažu da mora da se plati unapred jer su imali raznih slučajeva i šalju ti poštom“, objasnio je korisnik i onda poveo diskusiju na pomenutoj društvenoj mreži.

Jedan od komentara na njegovu objavu, resvetlio je kako je ova prevara do sad prolazila nekažnjeno:

„Da ti prevedem: „Mi čekamo budale da se napecaju i pošalju nam pare. Ako nas neko prijavi, tvrdimo da je to zaje*ancija i nikome ništa ne šaljemo. Ne očekujemo da će neko da nas tuži jer nije dobio falsifikovani novac.“

Svako krivično delo, pa tako i krivična dela VTK, možete prijaviti u najbližoj policijskoj stanici. Vašu prijavu potom prosleđuju Odeljenju za suzbijanje VTK. Ukoliko želite, možete da odete i direktno u Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala, ali morate da se zaputite u Upravu kriminalističke policije, u Službu za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK). U okviru SBPOK-a se nalazi Odeljenje za visokotehnološki kriminal.

Bonus video: Hapšenje zbog falsifikovanja isprava

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare