Foto: Vesna Lalić/Shutterstock

U prvih šest meseci ove godine otkriveno je 1.598 komada falsifikovanih novčanica dinara, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

U postupku ekspertize novca primljenog pod sumnjom da je falsifikovan, Narodna banka Srbije je navela da u strukturi otkrivenih falsifikata, dominantno učešće imaju falsifikovane novčanice apoena od 2.000 (81,35%), 1.000 (10,01%) i 500 (7,45%) dinara.

Procentualno izraženo, ta tri apoena zajedno čine 98,81% ukupnog broja falsifikata novčanica gotovog novca otkrivenih u prvih šest meseci 2022. godine, navodi se u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama za period januar-jun 2022.

„Posmatrano za poslednjih deset godina, ta tri apoena su najzastupljenija među otkrivenim falsifikovanim novčanicama dinara“, ističu u NBS-u.

Kada se govori o stranim valutama, Narodna banka Srbije je istakla da je u prvom polugodištu ove godine otkriveno 318 komada falsifikovanih novčanica efektivnog stranog novca.

„U posmatranom periodu, otkriveno je 195 komada falsifikovanih novčanica evra, od čega najviše apoena 50 i 100“, navedeno je u izveštaju NBS-a.

****

BONUS VIDEO – Radovanović: Kako su mi ukrali sliku, falsifikovali potpis i prodali je za velike pare

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare