Foto:Shutterstock

Troje ljudi uhapšeno je juče i danas u dve odvojene akcije u Prištini za primanje mita, koristoljublje i pranje novca. Takođe otkrivaju se novi detalji i jučerašnjeg hapšenja opet u Prištini – petočlane grupe osumnjičene za pripremu terorističkih napada na Kosovu.

U zajedničkoj akciji Tužilaštva Kosova i Direktorata Kosovske policije za privredni kriminal u kojoj je pretreseno više lokacija u Prištini i Kosovu Polju, danas su uhapšeni R.J. i H.D. Oni se sumnjiče za koristoljublje, odnosno za pranje novca, a ovo potonje uključuje odredbu iz zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Takođe, zaplenjeno je 3,130 evra, dva telefona i 40 dolara.

Dan ranije na prištinskom aerodromu je uhapšen službenik zbog primanja mita od 50 evra kako bi propustio putnika čiji je tovar premašivao dozvoljenu težinu ličnog prtljaga od 5 kilograma.

Danas su policija i tužilaštvo objavili i fotografije zaplenjenog oružja kod petočlane grupe koja je uhapšena juče za terorizam, a za koje mediji u Prištini već navode da se radi navodno o radikalnim islamistima.

Oružje je pronađeno pretresom na više lokacija. Zaplenjeni su eksploziv, bespilotne letelice i protivtenkovsko oružje.

Kako su u zajedničkom saopštenju saopštili juče Policija Kosova i Specijalno tužilaštvo Kosova, nakon višemesečne istrage, koja je uključivala i mere tajnog praćenja Uprave za borbu protiv terorizma, ista jedinica je izvršila hapšenje.

Navodi se da postoji osnovana sumnja da su ista lica počinila krivična dela „Priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, „Izvršenje krivičnog dela terorista“, „Uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva“,“Neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja“.

Iako institucije ne daju više detalja, pojedini mediji objavili su i njihova puna imena, otkrivajući da se radi o grupi od pet Albanaca radikalnih islamista od kojih je dvoje već hapšeno ranije. Međutim, nije još uvek jasno da li se radi o ISIS-u.

 

BONUS VIDEO: Srpski policajci zaplenjuju drogu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar