Foto: Shutterstock

Viši sud u Beogradu odredio je Radisavu Radoviću, optuženom pripadniku "balkanskog kartela" jemstvo od 1,2 miliona evra u zamenu za kućni pritvor uz elektronski nadzor, a kako saznaje Nova.rs, Radović je isto položio u novcu i nepokretnosti, te se čeka da sud sve proveri, nakon čega će biti odlučeno da li će rešenje postati pravosnažno. Ujedno, ovo je jedno od većih jemstva ikada položenih u Srbiji, a definitivno najveće u istoriji srpskog pravosuđa je ono koje je davne 2013. godine položio biznismen Miroslav Mišković i ono iznosi čak 12 miliona evra.

Jemstvo okrivljeni pred sudovima nude kao garanciju da će se redovno odazivati na pozive suda ukoliko im se omogući da se brane sa slobode ili da im se pritvor zameni blažom merom – kućnim pritvorom. Tako je bilo i u slučaju Radovića, kome je sud nedavno odredio jemstvo od 1,2 miliona evra koje je jedno od većih u Srbiji.

Prema saznanjima Nova.rs, Radović je položio jemstvo.

„Deo je dat u novcu, a deo u nepokretnostima. U toku je provera nepokretnosti od strane suda, te će nakon nje biti poznato da li će rešenje o puštanju u kućni pritvor uz nanogicu postati pravosnažno. Do tada, Radović ostaje iza rešetaka“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Printscreen MUP Srbije/Video/balkanski kartel

Radović je optužen da je deo „balkanskog kartela“, a u optužnici se navodi da je kriminalna grupa kupovala kokain u Južnoj Americi i potom ga teretnim brodovima prebacivala skrivenog u legalnim tovarima na teritoriju Evrope. Kod pomenute kriminalne grupe, nakon hapšenja i pretresa u Srbiji, zaplenjen je veliki broj luksuznih satova, skupocenih automobila i novca.

Radović je označen jednim od ključnih ljudi u grupi.

Interesantno je da je ovo jemstvo jedno od većih u istoriji srpskog pravosuđa. Definitivno najveće jemstvo ikada određeno u Srbiji jeste ono koje je davne 2013. godine položio osnivac „Delta holdinga“, Miroslav Mišković. Reč je o 12 miliona evra koje je Mišković uplatio u gotovini.

Miroslav Miskovic Delta Holding Sava Centar
Miroslav Mišković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Mišković je u pritvoru proveo sedam meseci i 11 dana. Iz njega je pušten 23. jula u 12.50 časova. Najpre je tog dana, oko 11 sati, sproveden iz Okružnog zatvora u Specijalni sud gde je dao izjavu da neće pobeći. Potom vraćen u pritvorsku jedini radi razduživanja i zatim pušten na slobodu.

Inače, tužilaštvo je 9. maja 2013. podiglo optužnicu protiv Miroslava Miškovića i još deset osumnjičenih za nezakonito izvlačenje i prisvajanje 16,95 milijardi dinara finansijskih sredstava i imovine iz više preduzeća za puteve, u periodu od 2005. do 2010. godine i za utaju poreza od 472 miliona dinara. Posle višegodišnje postupka, Mišković je pravosnažno oslobođen optužbi. Posle donošenja oslobađajuće presude, novac koji je bio položen kao garancija, vraćen mu je.

Marko Mišković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Nešto manje od njega položio je njegov sin, Marko Mišković. Specijalni sud je odlučio da mlađi Mišković bude pušten, ali iz kućnog pritvora, uz jemstvo od oko 3,3 miliona evra. Sud je prihvatio predlog Miškovićeve odbrane da mu se mera zabrane napuštanja stana, uz elektronski nadzor, zameni upisom hipoteke na nepokretnosti i to na lokal u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu od 250 kvadratnih metara.

Jemstvo od 12 miliona evra, je najviši ikad određen iznos u srpskom pravosuđu, a pre njega je rekorder bio nekadašnji predsednik FSS, sada direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić. Reč je o iznosu od milion evra.

Terzić je bio u bekstvu gotovo tri godine, a predao se 11. novembra 2010. godine, od kada je u pritvoru. Terzić, bivši direktor fudbalskog kluba OFK Beograd, i trojica njegovih saradnika optuženi su da su zloupotrebama prisvojili oko četiri miliona evra od transfera više fudbalera u strane klubove.

Zvezdan Terzić Foto: Starsport

Viši sud u Beogradu prihvatio je te 2011. godine jemstvo od milion evra za puštanje iz pritvora tada optuženog bivšeg predsednika Fudbalskog saveza Srbije Zvezdana Terzića i u korist države Srbije stavljena je hipoteka na nekretnine koje je optuženi ponudio kao jemstvo. U međuvremenu je Terzić oslobođen.

Duško Šarić, rođeni brat narko-bosa Darka Šarića, koji je optužen da je deo kriminalne grupe koja je planirala ubistvo Nebojše Joksovića, inače svedoka u postupcima protiv njegovog brata, takođe je ponudio veliko jemstvo.

Duško Šarić Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Naime, veće Specijalnog suda usvojilo je predlog branilaca Duška Šarića da mu nakon polaganja jemstva od 800.000 evra ukine pritvor i zameni ga za kućni pritvor. Šariću je u međuvremenu ukinut i kućni pritvor iz zdravstvenih razloga.

Sada pokojni Dragoslav Kosmajac, koji je uhapšen 2014. godine u svojoj vili na Zvezdari zbog sumnje da je organizovao krijumčarenje narkotika, za šta su ga optuživali najviši državni organi, takođe je izašao iz pritvora uz veliko jemstvo. Naime, on je pušten iz pritvora tri meseca nakon privođenja uz jemstvo od 200.000 evra, dok su optužbe za šverc narkotika pale u vodu. Na kraju je optužen za nelegalnu uknjižbu državnom zemljišta na Zvezdari, ali je on, čak i za ovo delo, pravosnažno oslobođen.

Foto:Goran Srdanov

Nakon pravosnažnosti presude, Kosmajcu je država vratila svu prethodno zaplenjenu imovinu, a on se povukao u potpunu medijsku ilegalu. Preminuo je 2020. godine od posledica koronavirusa.

Jedno od većih jemstva koje je položeno jeste ono koje je određeno i policajcu Milutinu Radovanoviću, koji je optužen da je bio pripadnik grupe Darka Šarića. Naime, sudsko veće je prihvatilo jemstvo od 100.000 evra, ali je Apelacioni sud, odlučujući po žalbi tužilaštva, to rešenje ukinuo i povećao jemstvo na 130.000 evra.

Posle stavljanja hipoteke na nepokretnost, Radovanović je pušten iz pritvora.

VIDEO: Suđenje Darku Šariću: Ukinuta mera kućnog pritvora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare