Foto:FoNet Aleksandar Barda; Dragan Mujan/Nova.rs

Milanu I. (33) i Milošu K. (35), dvojici inspektora četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije (UKP) kojim rukovodi Slobodan Milenković, zvani Mali Senta, određen je pritvor zbog više krivičnih dela, među kojima su zlostavljanja i mučenja. Akcija hapšenja usledila je pred početak suđenja za “Jovanjicu 2”, u kojoj se sudi pripadnicima bezbednosnih službi, ali i samo nekoliko dana nakon što je BIRN objavio delove iskaza inspektora Milenkovića, a koji se nisu našli u optužnici za "Jovanjicu".

Uhapšeni policajci sumnjiče se za krivična dela zlostavljanje i mučenje, zloupotrebu službenog položaja kao i nanošenje teških telesnih povreda dvojici oštećenih. Kako je saopštilo Više javno tužilaštvo u Beogradu, sumnja se da su inspektori, zajedno sa za sada nepoznatim policijskim službenikom, 28. septembra oko 23 časa, odvezli službenim vozilom i sastali se sa oštećenima B.H. i M.M. na nekategorisanom putu koji vodi ka Višnjičkoj ulici, pa je B.H. predao Milanu I. tri nargile koje su od njega iznajmljivali.

Foto: Printscreen MUP Srbije/video/Ilustracija

Milan I. im je onda, kako se sumnja, zatražio da mu predaju i 13.000 dinara koje je tvrdio da mu duguju, što su oni to odbili. Osumnjičeni im je pokazao službenu legitimaciju, a potom su legitimisali oštećene, vezali ih lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu, nanevši im teške telesne povrede.

Na granici zakonitog

Sentini inspektori su i ranije prijavljivani za identična krivična dela. Iako su se uhapšeni inspektiri, prema nezvaničnim saznanjima, i ranije dovodili u vezu sa postupanjem na ivici dozvoljenog, simptomatično je da je akcija privođenja usledila u iščekivanju suđenja za “Jovanjicu 2”, ali i nekoliko dana nakon što je BIRN objavio neobjavljene delove iskaza načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića, koji je dat marta 2020. pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

Pročitajte još:

U pomenutom iskazu Milenković govori da je vlasnik “Jovanjice”, Predrag Koluvija, pokušao da ga fascinira kontaktima u telefonu, ali I osvrće se na razgovor sa pripadnikom VOA koji je rekao da će preko BIA “zatvoriti” da veštačenje biljaka iz Jovanjice pokaže da se ne radi o opojnoj drogi, ali i o zahtevu šefa beogradske BIA da se sa pričom o Jovanjici ne ide u javnost.

Predrag Koluvija Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

„Druže, šta ćemo?“ Ja kažem – „Šta šta ćemo? Mi radimo po zakonu, vi radite svoje“, a on kaže – „Ne znaš u šta si upao, vi ste za ove gradske šeme“, ja kažem – „Mi smo za gradske šeme, ali ovde je nađeno preko pet tona droge“, a on kaže – „Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA“”, navodi Milenković u pomenutom iskazu.

Akcija hapšenja Sentinih ljudi usledila je i neposredno pre dolaska direktora Bezbednosno-informativne agencije Bratislava Gašića na mesto ministra policije. Iako Milenković ne pominje Gašića u svom iskazu, osvrće se na službu kojom on šefuje. Naime, u iskazu Milenković govori o zahtevu šefa beogradskog centra BIA, Mirka Škera.

Slobodan Milenković Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Istakao je da ga je po dolasku na imanje “Jovanjica” dočekao, sada optuženi, pripadnik BIA Aleksandar Stošić, koji mu je preneo navodno “obaveštenje” od šefa, Škera.

“Čovek mi je rekao da je njega poslao šef Beogradskog centra BIA Mirko Škero, jer su oni imali profesionalnu i poslovnu saradnju sa Predragom Koluvijom i imanjem Jovanjica, gde sam ja pitao, malo mi je bilo čudno, kažem – `Kolega, vi znate da ovde ima preko šest tona droge`, ovako 5-6 tada nisam mogao tačno da znam koliko, on kao – `Dobro, moja je dužnost samo to da vas obavestim i da vas zamolim da to sutra ne izađe u javnost`“”, izjavio je Milenković pred tužiocem.

Pročitajte još:

Interesantno je da se pomenuti iskaz Milenkovića nije potpun našao u optužnici za slučaj “Jovanjica 2”, već samo njegovi delovi.

Takođe, interesantna je i činjenica da suđenje za “Jovanjicu 2” punih 17 meseci nije počelo, pa se postavlja pitanje kada će javnost imati priliku da čuje odbranu optuženih pripadnika VOA I BIA, koji su bili uključeni u lanac proizvodnje marihuane na “Jovanjici”.

Od „Jovanjice“ nas upozoravaju

Inače, uhapšeni Miloš K., koji je deo Odeljenja za narkotike kojim šefuje Milenković, na saslušanju kod tužioca je negirao krivicu, ali i govorio o slučaju „Jovanjica“.

„Od 2019. godine, od događaja koji se desio na autoputu, a u vezi sa plantažom gde smo mi postupali, ja kao i svi radnici u Četvrtom odeljenju se osećamo ugroženi, jer od tada dobijamo razne informacije da smo ugroženi i da može da nam se desi ovakva neka stvar, mislim na ovo danas. Ja sam iskreno u šoku, ja sad nisam u stanju da iznesem svoju odbranu“, kazao je Knežević.

Foto: Newsmax Adria

Progon Sente

Uhapšeni inspektori 4. odeljenja slove za ljude bliske Slobodanu Milenkoviću. Javnost je imala priliku da ih vidi u pratnji inspektora Milenkovića, prilikom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u predmetu označenom kao “strogo poverljivo”.

Milenković je javnosti poznat i kao inspektor koji je doživeo progon nakon što je otkrio plantažu marihuane, “Jovanjicu”. Više puta je poligrafski ispitan, tražili su da bude premešten s radnog mesta načelnika Odeljenja za narkotike, a o celom slučaju oglašavao se I sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta. Tek ćete videti koga je zapravo zvao Koluvija, verujem da će se svi iznenaditi“, rekao je Vučić svojevremeno, aludirajući na Milenkovića.

Bezbednjaci čuvali imanje

U predmetu „Jovanjica 2“, čiji se početak čeka više od godinu dana, sudi se Koluviji, ali i policajcu Milanu Kendiji – bivšem načelniku Odeljenja za obezbeđenje određenih funkcionera i objekata Ministarstva unutrašnjih poslova, Zoranu Baštovanoviću – bivšem šefu odseka za Beograd Odeljenja za korupciju, kao i radnicima BIA Radovanu Bojoviću, Alekandru Tošiću i Branislavu Radovanoviću.

Jovanjica Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U optužnici za „Jovanjicu 2“ su citirani razgovori bezbednjaka i optuženog Koluvije, iz kojih se vidi da su mu dostavljali poverljive podatke, obezbedili lažnu policijsku značku i dokumenta, fizički čuvali njegovo imanje i planirali kako da utiču na policiju i medije nakon njegovog hapšenja.

VIDEO: Da li „Jovanjica“ pada u senku?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar