Foto:EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Andrijana Borisov, jedna od preživelih putnica autobusa "Niš ekspresa", koji se u decembru 2018. sudario sa vozom u mestu Donje Međurovo, kazala je danas za portal Nova.rs, nakon izricanja presude optuženom vozaču MIlanu Zdravkoviću (33), da je kazna od osam godina zatvora sramna i neprimerena.

Zdravković je podsetimo, danas pred Osnovnim sudom u Nišu osuđen na kaznu od osam godina zatvora, što je za teško delo protiv bezbednosti saobraćaja ujedno i maksimalna kazna koja je propisan aktuelnim zakonom.

Sud je ocenio da je Zdravković kriv jer se kobnog jutra 20. decembra 2018. nije zaustavio na znak „stop“ i na pružnom prelazu sudario sa vozom koji je autobus doslovno prepolovio. Tragičan bilans bio je osmoro mrtvih i 27 povređenih.

Među teže povređenima bila je i Andrijana Borisov, koja je u razgovoru za Nova rs. rekla da se tek prošle godine donekle oporavila, ali i da je očekuje još jedna operacija.

Povređena Andrijana, Foto: Privatana arhiva

„Kolika god visina kazne bila, mrtvi ne mogu biti vraćeni. Svakako je ovo mala kazna, 8 godina je strašno i sramno. Mislim da bi kazne za ovako nešto trebalo da se pooštre, ali ne verujem da je to moguće. Niko nije zadovoljan presudom. U kontaktu sam sa ljudima koji su bili u autobusu, znam da su svi razočarani“, kaže Andrijana za Nova.rs i nastavlja pričom o onome što je proživela u „autobusu smrti.“

„Od povreda sam se oporavila prošle godine. Imala sam operaciju, a sada se spremam za drugu koja je posledica udesa. Imala sam prelom karlice i butne kosti. Za sada sam dobro, ali mi se od dugog ležanja stvorio pesak koji treba da operišem.“

Foto: Facebook/Milan Zdravkovic-Cudo

S druge strane, advokat Bratislav Stojanović koji je zastupao sve porodice žrtava kaže da veća kazna za ovakvo delo nije ni mogla biti izrečena, jer tako propisuje aktuelni zakon.

„Zdravković je dobio maksimalnu kaznu od 8 godina, jer se radi o krivičnom delu iz nehata. Takođe je dobio zabranu upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina. Zadovoljni smo jer viša kazna od te ne postoji. E sad, kada bi zakon eventualno mogao da se promeni to bi bilo odlično. Ispalo je ovako, a obzirom da zastupam više porodica, najavili smo krivične prijave protiv mašinovođe, protiv Železnice Srbije, jer smatram da su i oni napravili propuste. U tom pravcu angažovaćemo sudske veštake, podnećemo krivične prijave.“

Stojanović kaže da je cilj da se ovakve tragedije više ne dešavaju.

„Ovakva se nesreća ne sme ponoviti“

„Nama ovde železnička pruga prolazi po sred grada! Cilj je da kada đački autobus krene, da on tu i stigne, a ne daj Bože da se dogodi tragedija kao ova. Mi građani nemamo dobre prelaze ovde, u tri sata noću nas budi sirena voza, jer mašinovođa mora da javi da prolazi tuda… Sve to moramo da trpimo. Na toj pruzi su poginuli ljudi. Džabe je to što ćemo da naplatimo od osiguranja i što će Zdravković biti u zatvoru, ako ne promenimo ništa stvarno, ako ne poboljšamo bezbednost u gradu Nišu u svakom smislu. To nam je krajnji cilj.“

U ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći život su izgubili Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog Sela koji je poginuo na mestu, Nataša Janković (42) iz Čokota, preminula u KC Niš tokom operacije, Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula 29. decembra na intenzivnoj nezi, Vlastimir Đorđević (65) iz Donjeg Međurova, preminuo 2. januara u bolnici, Danijela Stanković (48) iz Čokota poginula na mestu nesreće, Marijana Kocić (16) iz Čokota preminula u KC Niš tokom operacije, Lena Ilić (16) iz Čokota preminula 17. maja u KC Niš.