Predsedništvo, štrajk galdju, glađu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Milan Grubetić (41), diplomirani inženjer elektronike iz Kostolca, od juče uveče štrajkuje glađu u Pionirskom parku u Beogradu, jer se ni posle godinu dana ne zna ko ga je pretukao tokom prošlogodišnjih julskih protesta ispred Narodne skupštine, ali i, kako tvrdi, lažno optužio da je tog dana vređao policiju.

Grubetić za Nova.rs ističe da je pretučen u noći između 11. i 12. jula, te da se još uvek ne zna ko mu je te večeri razbio glavu.

„Tu je bila neka grupa devojaka i momaka, ništa nisu radili, ja sam se zadesio tu i pokušavao da odvratim nekog mladića, koji je želeo da se potuče sa policajcima u civilu, misleći da su to pripadnici grupe Veljka Belivuka. Tada je izletela policija i krenula da nas pendreči iz čista mira, a potom su im se priključili i službenici u civilu. Niko nije napadao policiju. U tom hapsu, policija me je uhapsila i baš u trenutku kada me je vezivao policajac, dobio sam metalnim predmetom pogodak u glavu“, kaže Milan za naš portal.

Predsedništvo, štrajk galdju, glađu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ističe da im je policija potom stavila lisice na ruke i dodaje da mu je tada sve bilo poprilično mutno, jer je udarac u glavu bio jak i zadobio je poveći rez.

„Potom su nas odveli u policiju, neke momke su i tamo pendrečili, mene nisu, jer mi je curela krv niz glavu. Inspektor me je pitao šta se desilo, ja sam rekao da sam hteo da smirim situaciju i ispričao mu sve do detalja. Onda je on pitao ko je mene doveo, na šta je jedan službenik rekao da sam vređao policiju, što apsolutno nije tačno. To se vidi i na snimku“, kaže Milan i dodaje:

„Potom mi je rekao: ‘Za tebe bi najbolje bilo da si vređao policiju’, verovatno da mi da do znanja da može da napiše šta hoće“, dodao je on.

Predsedništvo, štrajk galdju, glađu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Grubetić za Nova.rs ističe da samo želi da zna ko je lažno napisao da je on vređao policiju te večeri, kao i ko ga je tukao.

„O svemu što pričam postoje video-zapisi, na kojima se tačno vidi da li sam nešto te večeri radio. Moram da napomenem na jedan apsurd, a to je da je Prekršajnom sudu policija tvrdila da oni ne poseduju video-zapise sa mesta događaja, a zapravo im ne odgovara da se objavi. Apsurd je što je tužilaštvo od mene tražilo da se izjasnim o tim snimcima“, kaže mladić.

Predsedništvo, štrajk galdju, glađu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Inače, Grubetić je već 24 sata bez hrane u Pionirskom parku i zahteva da razgovara sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, da mu ukaže kako se pripadnici MUP ponašaju. Prethodne noći spavao je u šatoru i najavljuje da će i ove, u nadi da će neko da ga primi i sasluša.

„Podneo sam krivičnu prijavu protiv svedoka koji je lažno svedočio, ali i protiv dva NN lica koja su me optužila da sam vređao policiju. Moji dopisi Sektoru za unutrašnju kontrolu su se završili sa tim da ne znaju ko me je hapsio i tukao“, kaže Milan i dodaje:

„Došao sam do predsednika Vučića, koji je vrsan pravnik, pošto kaže da je bio najbolji student na Pravnom fakultetu, da mu prezentujem sve ove stvari. Hoću da se kazne policajaci i da se dokaže drugim policajcima da ovakve stvari ne smeju da se događaju“, kaže Milan.

Predsedništvo, štrajk galdju, glađu
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsetimo, Milan Grubetić je Unutrašnjoj kontroli MUP-a dosad poslao prijavu protiv dva nepoznata pripadnika policije koji su svojim činjenjem odgovorni za to što je u noći između 11. i 12. jula 2020. na stepeništu Doma Narodne skupštine „bez razloga uhapšen, a onda lažno optužen i zadržan u policijskom pritvoru“. Na njegove primedbe i pokušaje da se situacija razjasni niko, međutim, nije reagovao.

Inače, Milan je pretučen tokom julskih protesta prošle godine, tokom kojih su izbili neredi.

Bonus video: Akcija „Plaža“: U Srpskom Krsturu pronađeni ilegalni migranti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare