Advokatska komora
Foto: N1

Pripreme za sutrašnju Skupštinu Advokatske komore Srbije, na kojoj će biti doneta odluka o eventualnoj obustavi rada advokata zbog stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade bankarskih kredita, protiče u maniru ružne predizborne kampanje: lobiranje, spinovanje i zastrašivanja. Poslednja u nizu je fotomontaža koja je danas osvanula, a na kojoj je predsednici AKS Jasmini Milutinović uperen pištolj u glavu, dok je ujedno navodni predstavnik neformalne grupe advokata “Ni korak nazad”, koji su predvodili proteste protiv odluke VKS, drži na snajperskom nišanu.

“Naravno da se osećam vrlo uznemireno kada je neko spreman da mi puca u glavu, metaforički. Ja sam 34 godine u advokaturi i nemali broj godina sam u organima komore, ali sa ovakvim pritiscima i pretnjama se nikada nisam susretala. Kolege su, pred sutrašnju konferenciju, opravdano uznemirene pretnjama koje već danima kruže po mrežama”, kaže za Nova.rs predsednica AKS, Jasmina Milutinović.

Pročitajte još:

Ona je potvrdila da uvrede, pretnje i fotomontaže dolaze od dela advokata koji “čine deo jedne male grupe advokata koji imaju bankarske sporove”, te da ovim pokušavaju da izvrše uticaj na sutrašnje odlučivanje “kako bi odbranili svoj lični i finansijski interes”.

“Advokatska komora Srbije je vrlo jasno iznela svoj stav i istakla da je Vrhovni sud svojom odlukom izazvao pravnu nesigurnost protiv koje se trebamo boriti, ali o načinima na koji ćemo se boriti treba da odluči Skupština advokata, a ne jedna skupina advokata”, kaže Milutinovićeva, ističući da postoje legitimni i legalni načini da se ovakvestvari rešavaju, a da u njih svakako ne spadaju pretnje i pritisci.

Ona je takođe istakla da nakon ovakvih objava očekuje da na sutrašnjoj skupštini dođe i do incidenata i da će organi AKS u toku dana da donesu odluku da li je potrebno obezbediti sutranji skup.

“Nikada se nije dešavalo da advokati pozivaju obezbeđenje ili policiju, ali sada razmišljamo i o toj opciji”, kaže Milutinovićeva.

BONUS video: Protest advokata

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar