Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Nišlija Vasilije Jovanović (20) osuđen je danas na kaznu zatvora u trajanju od šest i po godina zbog četiri krivična dela lake telesne povrede jer je tokom juna meseca ove godine, nožem nasumično napadao prolaznike.

Osuđenom je produžen pritvor, a tužilaštvo je najavilo žalbu.

Osnovni sud u Nišu osim zatvorske kazne, izrekao mu je i meru bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi jer je veštačenje pokazalo da Jovanović pati od teškog poremećaja ličnosti zbog čega je u vreme izvršenja dela bio u stanju smanjene uračunljivosti.

Seriju napada dvadesetogodišnjak je započeo 18. juna ove godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu gde je prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša što je okarakterisano kao laka telesna povreda. Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Tokom sudskog postupka, Vasilije je priznao delo za koje se tereti, pa se njegova odbrana zasnivala na pokušaju da dokaže da je neuračunljiv. Jovanovićev branilac advokat Momčilo Kovačević je isticao da je njegov klijent krivično neodgovoran, jer ne shvata značaj svojih radnji niti je u stanju da upravlja svojim posledicama.

„Moj branjenik ni u intelektualnom ali ni u voluntativnom (voljnom) smislu ne shvata posledice svog stanja pa samim tim nema krivične odgovornosti. Iz tog razloga tražimo oslobađajuću presudu, a u celini sam saglasan da mu se izrekne mera obaveznog psihijatrijskog lečenja i smeštanja u adekvatnu ustanovu. On je mlad čovek i treba mu pružiti priliku da se izleči, popravi i ne bude više asocijalan već primeran član našeg društva“, kazao je u završnoj reči Kovačević.

Pročitajte još:

Zbog kolizije u nalazima veštaka neuropsihijatara, konačnu reč o njegovoj uračunljivosti dao je Sudsko medicinski odbor Medicinskog fakulteta u Nišu. Veštak Suzana Tošić Golubović objasnila je da tokom veštačenja okrivljenog „ nije uočeno postojanje bilo kakvog oblika psihotičnog poremećaja, akutne psihoze slične shizofreniji“, što je našla Specijalna zatvorska bolnica iz Beograda.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević tražio je da se Vasiliju izrekne zatvorska kazna od osam godina i pet meseci uzimajući u obzir da su, kako je kazao, izvršena na drzak način, da su žrtve bili potpuno nevini mladi ljudi, te da je ponašanje optuženog izazvalo veliki strah među Nišlijama.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i odbrana i tužilaštvo.

BONUS video: Napad na radnicu teretane

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar