Foto: Printscreen/RTS

Porodilja (27) iz okoline Niša, koja je danima bila na respiratoru u sedmom mesecu trudnoće, preminula je jutros, a direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju prof. dr Radmilo Janković, kazao je da joj se stanje pogoršavalo od dana kada je primljena u bolnicu.

Kako su ranije preneli mediji, infekcija koronavirusom nije zvanično potvrđena kod porodilje, zbog čega će se o tačnom uzroku njene smrti izjašnjavati patolozi, nakon obdukcije.

„Jutros u 8.55 lekari Kliničkog centra izgubili su višenedeljnu bitku za život trudnice (27), koja je pod sumnjom na infekciju Covid-19 primljena u KC, njeno stanje se od prijema pogoršavalo tako da je u jednom trenutku zahtevala mehaničku ventilaciju“, kaže za Blic direktor Klinike za anesteziju i reanimaciju prof.dr Radmilo Janković.

Kako objašnjava dr Janković, porodilja je poslednjih nedelju dana bila u intenzivnoj nezi gde su ona i beba bile na 24-časovnom monitoringu, i pod stalnim nadzorom akušera i intezivista.

„Kolegijum lekara GAK-a juče je doneo odluku da je, zbog pogoršanja stanja ploda, neophodno uraditi carski rez. Nažalost posle porođaja carskim rezom, beba je doživela srčani zastoj i uprkos dugotrajnoj reanimaciji ona je preminula. Stanje majke je i pre samog porođaja bilo kritično, sem pogoršanja gasne razmene, bolest je dobila i sistemski karakter i nažalost jutros u 8.55 lekari su izgubili bitku za njen život“, rekao je dr Janković i dodao da „ovim putem želi da izrazi saučešće porodici“.

On je dodao, s obzirom na to da je veliko interesovanje javnosti, da kod porodilje nije potvrđen pozitivan nalaz na kovid-19, a KC Niš je pokrenuo standardnu proceduru za ovakve procese te će komisija sastavljena od lekara Medicinskog fakulteta izvšiti unutrašnji stručni nalog, a telo je poslato na obdukciju kako bi se i potencijalno utvrdio tačan uzrok smrti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram