Dijana Hrkalović Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Prošlo je tačno mesec dana od kako je predsednik Srbije obavestio javnost da je prisluškivan i da su mu snimke njegovih razgovora doneli policajci koji nisu želeli da učestvuju u tome. Policija je formirala radnu grupu, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak, međutim, epilog ovog slučaja nije ni na vidiku.

Da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisluškivan, građani Srbije saznali su upravo od Vučića, poslednjeg dana 2020. godine.

Pink: Jeste li Vi prisluškivani?

Vučić: Da, ništa strašno.

Do Vučića je ta informacija procurela jer je, kako kaže, bilo časnih policajaca koji su mu doneli snimke njegovih telefonskih razgovora. Ipak, o tome ga zvanično nisu obavestili ni Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni Bezbednosno-informativna agencija.

„Kada slušate predsednika, ili kako bi neki rekli ‘upecate ga’, onda o tome morate da ga obavestite istog sekunda i da to sklonite iz arhive, a ne da nešto arhivirate godinu i po““, kazao je Vučić.

Mesec dana kasnije, afera prisluškivanja i dalje ima mnogo više nepoznanica. Do sada je poznato:

– Vučić je uveren da ga je prisluškivao deo policije

– Tvrdi da poseduje snimke razgovora, ali ih, kako kaže, “ ne da“

–  Prisluškivanje se dešavalo u periodu pre novembra 2019. godine. Naime, Vučić je u jednom TV gostovanju rekao da su ga snimali pre afere Jovanjica

– Radna grupa koju je formirao ministar policije Vulin saslušala je veliki broj osoba, Vulin tvrdi da su istražitelji došli do nesumnjivih činjenica da su Vučić i njegova porodica nelegalno prisluškivani.

Foto:TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Sve zvanične izjave i eventualne dokaze o prisluškivanju policija je predala Tužilaštvu za organizovani kriminal. Međutim, uhapšenih nema. Novinarka Tamara Marković Subota kaže da je nedopustivo da niko ne završi iza rešetaka i ne odgovara za prisluškivanja prvog čoveka države, u zemlji koja je već doživela ubistvo premijera 2003. godine.

„Tužilaštvo je tu koje prvo treba što pre celu javnost da obavesti, ko i sa kojim motivima i ciljevima stoji iza toga, pošto se postavlja pitanje ne samo ugroženosti predsednika, već i svedoka u tom postupku, koji mogu da budu izloženi ucenjivanju, zastrašivanju, mi smo u Srbiji imali situaciju da su i zaštićeni i nezaštićeni svedoci bili ubijeni“, navodi ona.

Dok Tužilaštvo vodi predistražni postupak, koji nema ograničenja do kada može da traje, mediji imaju saznanja da postoji 660 minuta, kako navode, nezakonito prisluškivanih Vučićevih razgovora.

– Tabloidi kao prvoosumnjičenu za prisluškivanje, danima predstavljaju nekadašnju državnu sekretarku MUP Dijanu Hrkalović

– Prema saznanjima medija, Hrkalovićkin najbliži saradnik nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije Dejan Milenković rekao je da je bez naredbe suda prisluškivao predsednika i te transkripte, bez zavođenja u zvanična policijska dokumenta, nosio Hrkalovićevoj lično.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat i aktivista opozicione Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević kaže da se Vučić bez eventualnog dogovora neće usuditi da uhapsi Dijanu Hrkalović.

„Pretpostavljam da gospođica Hrkalović zna šta nju čini bezbednom, vreme je pokazalo da vi nekoga možete da maltretirate preko državnih tabloida, možete da mu dižete pritisak, da mu pretite, ali njega čuva ono što je sklonio na više mesta i što će biti objavljeno ukoliko se nešto desi“, smatra Prelević.

Prelević dodaje i da bi Vučić trebalo da odgovori javnosti, ako ima dokaze i ako na snimcima nije ništa kompromitujuće, zašto je o svemu progovorio tek sada?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare