Božo Prelević gost emisije Utisak nedelje na televiziji Nova Foto:Ivan Dinić/Nova

Božo Prelević, jedan od advokata porodica ubijene dece školi "Vladislav Ribnikar", kaže za RTS da su punomoćnici oštećenih jednoglasni da bi Anketni odbor Skupštine Srbije, koji je formiran, značajno ugrozio tužilačku istragu. Plašimo se da neće biti suviše obzira prema činjenici da se radi o maloletnim osobama, kao i da će se pojaviti veliki deo dokumentacije koji će obesmisliti sudski postupak, poručuje Prelević. Ističe i da se pravda ne utvrđuje na Anketnom odboru, nego na sudu.

Danas je održana prva sednica Anketnog odbora koji je formiran kako bi se utvrdile činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima na teritoriji Smedereva i Mladenovca.

„Punomoćnici oštećenih u ovom predmetu, i onih čija deca nisu preživela i čija su deca povređena i trumatizovana, su jednoglasni u strahu da bi Anketni odbor ustvari značajno ugrozio tužilačku istragu i mi se plašimo banalizacija u parlamentu gde sve služi za međusobne optužbe u nadgornjavanje“, poručuje Božo Prelević za RTS.

Ističe da se plaše da bi činjenice od značaja mogle da izađu u javnost i pre suđenja.

„Plašimo se da neće biti suviše obzira prema činjenici da se radi o maloletnim osobama, kao i da će se pojaviti veliki deo dokumentacije koji će obesmisliti sudski postupak“, navodi Prelević.

Naglašava da u ovom trenutku ne mogu da kažu da Tužilaštvo ne ulaže sve napore da skupi svu dokumentaciju i pripupi sve dokaze.

„Ako je to već tako, ne vidimo potrebu da paralelno sa tužilačkom istragom traje istraga u parlamentu“, dodaje Prelević i ističe da je to „kontraproduktivno i loše za ovaj dokazni postupak“.

„Ukoliko bi se našla prava mera stvari koja ne bi zadirala u postupak i ono u šta po zakonu ne sme da zadire, naravno da su oni kao zakonodavna vlast vlasni da osnivaju Anketni odbor. Takođe su vlasni i da utvrđuju i traže dokumentaciju“, kaže Prelević.

„Sačekati da se okonča tužilačka istraga“

Ipak, napominje, misli da bi bilo pametno sačekati da se okonča tužilačka istraga i u slučaju Ribnikar i Mladenovac.

Ukazuje da je punomoćnih roditelja koji su izgubili decu i da su uspeli dva meseca da javnost ne utiče na samu istragu, iako se u medijima pojavljivalo mnogo neistina.

„Ta tragedija je toliko velika da ne možete da sve pretvorite u stranačko dokazivanje. Sa druge strane, mislimo da rešenja koja bi trebalo ovde da se predlože, za to je potreban ozbiljan multidisciplinarni tim koji bi obuhvatio i psihologe, pedagoge, razne stručnjake“, dodaje Prelević.

Poručuje da bi intencija trebalo da bude da se ovako nešto ne ponovi, a ne da se „od ovoga pravi cirkus“.

„Tu će mnogi biti pravedno i nepravedno isprljani, a onda ćemo doći u sitauciju da nije bitno šta je pametno predložiti nego da se preganjaju preko medija“, naglašava Prelević.

„Nemam ništa protiv da Anketni odbor zauzima stav o uzrocima“

Ističe da je spreman da Anketnom odboru sve detaljno pojasni, pre svega da ovo nije stranačka stvar.

„O nekim uzrocima, ja nemam ništa protiv da Anketni odbor zauzima svoj stav, ali bojim se da će partijska većina šta god da bude preglasati, a da ćemo imati cirkus u medijima“, rekao je Prelević.

Naglašava i da se „pravda ne utvrđuje na Anketnom odboru, nego na sudu“.

„A uzroci bi mogli biti predmet Anketnog odbora i uopšte ne dovodim u sumnju želju da otvore diskusiju o tome, ali da tu treba da budu vrhunski stručaci i multidiscilinarni pristup, ali i da se uzmu u obzir neka istraživanja“, rekao je Prelević.

Ipak, napominje, sve to treba da se dogodi tek kada se završi tužilačka istraga.

***

BONUS VIDEO – Koji su dometi anketnog odbora koji danas počinje sa radom?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare