Jasmina Vasovic
Jasmina Vasović Foto:BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je da očekuje usvajanje izmena Zakona o parničnom postupku, jer bi izmenama odredbi koje regulišu mesnu nadležnost došlo do velikog pomaka u rešavanju problema nejednake opterećenosti sudova, što vodi ka efikasnijem i bržem okončanju postupaka, te manjim troškovima za građane.

Vasović je naglasila da bi želela da kao predsednik Vrhovnog kasacionog suda i predsednik Visokog saveta sudstva, ličnim zalaganjem i izborima popravi kvalitet srpskog pravosuđa i kada je reč o znanju i kada je reč o etici.

„O nezavisnosti pravosuđa kao o jednoj veoma popularnoj temi, pričaju uglavnom ljudi koji se bave politkom, bilo da su političarili ili ne i možete čuti mnogo različitih tumačenja kako oni vide tu nezavnost“, rekla je predsednica najvišeg suda u Srbiji u intervjuu za Blic, na pitanje koliko je pravosuđe u Srbiji nezavisno.

U nastavku odgovora na to pitanje kaže da dodaje da je druga stvar kada o tom pitanju pitate sudije pojedinačno.

„Svako će reći da jesu“, rekla je Vasović koja je na funkciju predsednika Vhovnog kasacionog suda stupila 16. aprila, osam dana nakon što ju je izabrala Narodna skupština.

Na pitanje da li postoji politički pritisak na sudije, Vasović kaže da onaj ko nema nameru da se pridržava svih odredbi etičkog kodeksa ne bi trebalo da bude sudija.

„Ako se pridržavate thih odredbi, onda nećete biti podložni uticajima ili pritsicima“, rekla je Vasović i dodala da su zato potrebni znanje i lični integritet.

Na pitanje kako komentariše kritike koje su upućene i na njen račun kao i na račun njenog suda, koji je utvrdio da je presuda Darku Šariću nezakonita i vraćena je Apelacionom sudu, na ponovno odlučivanje, Vasović kaže da Veće Vrhovnog kasacionog suda, na čijem je čelu, nije utvrdilo da je presuda nezakonita, već da je u postupku povređen zakon, što je velika razlika, zbog čega je presuda morala biti ukinuta i predmet vraćen na ponovno odlučivanje.

„Da bismo neku izjavu uopšte mogli nazvati kritikom jedne sudske odluke, to mora da bude izjava zasnovana na zakonu, argumentovanom pravnom mišljenju, iako kao i sama odluka, da bi uposte bila relevantrna i da bi je evenutalno komentarisala“, rekla je Vasović i naglasila da te „brojne kritike“ o kojim je pitana upravo nisu u tom rangu.

Na pitanje kakav stav ima kada su u pitanju poslednji predlozi izmena Ustava, i da li postoji nešto što bi dodatno trebalo menjati, kaže da je lični stav iznela na Opštoj sednici održanoj u septembru.

Moj zadatak kao predsednika suda je da zastupam Mišljenje usvojeno na Opštoj sednici, rekla je ona i dodala da je da je Mišljenje objavljeno i na sajtu Vrhovnog kasacionog suda.

BONUS VIDEO: Nesreća na Mirijevu 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar