Ilija S, mladić koga su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića silovali i pretukli na stadionu Partizana, trebalo je danas da svedoči pred Specijalnim sudom u Beogradu o stravičnoj torturi koju je doživeo. Mladić je silovan i mučen tri dana samo zbog toga što je bio blizak ubijenom navijaču Ljubomiru Kići Markoviću, za koga se sumnja da je žrtva pomenutog klana, kao i navijačkoj grupi "Alkatraz".

Pripadnici ozloglašenog klana na sve načine su pokušali da spreče svedočenje mladića, a on je prošle godine, pred Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal do detalja ispričao šta je doživeo.

Ilija S. se nalazio ispred stadiona u Humskoj, kada je 8. avgusta 2020. godine otet i smešten u restoran na stadionu, u prostorije ispod tribine.

Pre nego što je otet, bio je na Kalemegdanu, odakle se uputio na stadion JNA, gde su ga, prema njegovim rečima, „savatali pripadnici južne tribine“, uz reči: „Požarevac, šta radiš tu?“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Optuženi Aleksa Šejić, Mijat Simeunović i Miloš Lukić Selak zatekli su mladića ispred restorana s telefonom u ruci i na silu ga uvukli u prostorije.

Pročitajte još:

Zahtevali su da im kaže ko ga je poslao i optuživali ga da je cinkaroš, da ih snima, prati, i da sve to radi za navijačku grupu „Alkatraz“. Potom su o tome obavestili vođe grupe, Marka Miljkovića i Veljka Belivuka, a zatim ga zaključali u prostorije koje su koristili, držali vezanog tri dana i naizmenično ga tukli.

Tukli su ga drvenom motkom, koju su polomili od udaranja, jer je navodno “nameštao” vođe grupe. Mladić je bio stravično pretučen, a agonija se tu nije završila.

Optuženi Šejić je potom mladića silovao, o čemu je govorio Ilija S. pred Javnim tužilaštvom za organizovani kriminal. Inače, Šejić je u tom periodu radio kao konobar u Humskoj, a zadatak mu je bila i prodaja narkotika u pomenutom kafiću.

O motivi otmice i stravičnog prebijanja govorio je Ilija S. pred tužilaštvom. Oštećeni je ispričao da su mu članovi klana u telefonu našli broj ubijenog vođe navijača Ljubomira Markovića Kića i izvesnog Pere „Alkatraza“.

Ljubomir Marković Kića Foto: Privatna arhiva

Istakao je da su ga navijači znali jer je od 2017. godine išao na utakmice Partizana. Veče pre kobnog događaja s Perom Alkatrazom je razmenio poruke, jer je on trebalo da mu nađe posao u fabrici za delove. Istakao je da u Beograd došao turistički.

Prema navodima optužnice, mladić je izjavio da ga je izvesni Pera Alkatraz poslao da cinkari šta se dešava na stadionu, te da su ga zbog toga pripadnici klana Belivuk-Miljković mučili.

Kića Marković slaba tačka klana Belivuk

Činjenica je da su pripadnici klana mislili da žrtva cinkari za suparničku grupu čiji je član svojevremeno bio i ubijeni Ljubomir Kića Marković i da to nisu hteli da mu oproste.

Godinu dana pre otmice Ilije S. ubijen je Marković, a interesantno je da detalji o njegovoj likvidaciji otkriveni upravo na suđenju Belivuku i Miljkoviću.

Ljubomir Marković Kića izašao je 2. novembra 2019. godine iz balona za fudbal u Ulici Grčića Milenka, kada ga je sačekao ubica sa kapuljačom. Marković je pokušao da pobegne, ali hici su ga sustigli i ubica mu je hladnokrvno ispalio metke u glavu. Ubrzo nakon likvidacije, na internetu je osvanuo i snimak kako egzekutor juri Markovića.

Ubistvo Ljubomira Marković Kiće Foto:E-Stock/Danijel Milutinović

O njegovoj likvidaciji govorio je upravo okrivljeni-saradnik Srđan Lalić i tada su otkriveni novi detalji zločina.

„Na utakmici na stadionu Čukarički jedna grupa navijača stajala je odvojeno i to je bio problem jer smo saznali da su imali u planu da nas napadnu. U danima posle utakmice zamoljen sam da pozajmim „škodu“ koju sam koristio i Miljković, Belivuk i braća Budimir su otišli na sastanak sa Dejanom Lazarevićem (advokat). Miljković mi je rekao „upecali smo Kiću“. Ja sam se najviše interesovao da li je izvršeno neko krivično delo mojim automobilom“, pojasnio je Srđan Lalić.
Posle nekoliko dana ponovo se video sa Miljkovićem.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja

„Par dana kasnije Miljković mi je rekao da budem na nekom javnom mestu sa video nadzorom kako bi ostao trag da nisam povezan sa krivičnim delom. Na internetu sam video da je Marković likvidiran, a kasnije su mi detaljno pričali (Ljubomir) Lainović, braća Budimir i Miljković“, rekao je Lalić i dodao:

„Za to je bio angaživan Lainović. Dali su mu da obuče kaput jer ima specifičan hod i veći stomak. Parkirana unapred bila je „škoda superb“ i posle ubistva je odložio oružje u skrivenu pregradu u „škodi“, a potom ga je Miloš Budimir odvezao u štek stan. Auto je bio na mestu koje nisu pokrivale kamere. Par dana kasnije Budimir je angažovao neke momke da u jutarnjim časovima odvezu to vozilo“, rekao je Lalić.

Ipak, i pored toga, likvidacija Markovića nije rasvetljena, a istraga ovog zločina je i dalje u toku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar