U kuršumlijskom selu Selište danas pre podne izbio je požar na deponiji koji još uvek nije ugašen. Vatrogasci su odmah izašli na teren. Vatra na deponiji gori više od 12 sati, a gusti dim se širi i truje meštane koji žive u okolini.

U pitanju je deponija na kojoj se odlaže smeće iz čitave opštine.

Prema rečima jednog od meštana, ova deponija gori više od 12 sati i truje građane koji su ostali tu da žive.

„Suočavamo se sa terorom opštinskih vlasti koji neće da reše pitanje ovog smetlišta i deponije na koji smo ukazivali i prošle godine kada su palili na ovoj deponiji da bi smanjili količinu đubreta koje donose ovde“, rekao je meštanin Kuršumlije.

Ovaj ekocid koji se dešava oko nas, kako kaže, nije samo katastrofa za meštane koji žive u Kuršumliji i u okolnim selima, nego je katastrofa i za Srbiju.

„Ako ovako izgleda jedna deponija u vodećoj zemlji u regionu, onda je ovo u najmanju ruku bruka i sramota“, zaključio je on.

Problem gašenja požara koji izbijaju na deponijama je u tome što se oni ne mogu gasiti vodom već nasipanjem velike količine zemlje.

Pored toga, gašenje požara otežavaju i velike vrućine koje su danas zadesile čitavu Srbiju sa temperaturama oko 40 stepeni.

***

BONUS VIDEO: Požar na deponiji u Vinči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar