Foto: Nemanja Jovanović / Nova.rs

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv tri zaposlena u pogonu „Energetika" u krugu preduzeća „Fabrike hartija Beograd" na Adi huji i jednog vatrogasca zbog nestručnog i neadekvatnog postupanja u gašenju požara, u kom su u julu 2017. godine život izgubile dve osobe, a šest zadobilo telesne povrede.

Optužnim predlogom obuhvaćeni su šef pogona u „Energetici“ D.P, kotlovođa M.B, prvi pomoćnik kotlovođe S.I. i dežurni vatrogasac M.K.

Terete se za krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti, a tužilaštvo je predložilo da im sud izrekne kazne ne manje od godinu dana zatvora.

U optužnom predlogu, koji je objavljen na sajtu tužilaštva, navodi se da su okrivljeni 19. jula 2017. godine između 6.15 i 7.02 časova nestručnim i neadekvatnim postupanjem u procesu gašenja požara i neblagovremenim pozivom vatrogasne jedinice izazvali opasnost za život i telo ljudi.

Požar je, kako se navodi, izbio usled samozapaljenja ugljene prašine nataložene na metalnoj kanalici sa električnim provodnicima u bunkeru za ugalj kotlarnice pogona.

U požaru su stradali pripadnici Udruženja za vanredne situacije „Beograd“, VSJ Zvezdara M.R. i radnik obezbedenja firme „Avala star d.o.o.“ M.J, dok su telesne povrede nastupile kod zaposlenog u fabrici S.J. i vatrogasaca D.Z, Z.Đ, S.S, M.LJ. i R.V.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar