Dosije Dubona i Malo Orašje Foto: MUP Srbije; Amir Hamzagić/Nova.rs; Vesna Lalić/Nova.rs

Suđenje Urošu Blažiću, koji je optužen da je 4. maja 2023. u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba i ranio njih 13, odloženo je juče u Višem sudu u Smederevu zbog haosa do kog je došlo prilikom susreta roditelja i ubice. Roditelji ubijene dece su neutešni, o čemu svedoče njihove izjave tokom istrage masakra. Među njima je i D. M, otac Nikole Milića (14), koji je najmlađa žrtva masovnog ubice.

Prisećajući se kobnog maja, tokom saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu, oštećeni otac je istakao da je za masovnu pucnjavu saznao od starijeg sina.

„U večernjim satima, negde oko 21 čas, sinovi su otišli kolima u centar sela gde se inače omladina okuplja. Moji sinovi su najpre otišli u školsko dvorište, ali nisam znao gde su nakon toga otišli. Naša kuća se nalazi u blizini spomenika „Palih boraca“ u Malom Orašju, tako da sam ja u 22.32 časova začuo pucnjeve. Najpre sam čuo jedan rafal, pa ubrzo i drugi, a nakon manje zadrške čuo sam pojedinačne pucnjeve. U početku nisam reagovao, pomislio sam da je neko slavlje u pitanju i da neko zbog toga puca, ali u 22.35 časova me je pozvao moj stariji sin i rekao da je neko kod spomenika na njih pucao i da ima povređenih, rekao mi je da je on uspeo da pobegne ali da ne zna šta je sa mlađim sinom“, naveo je u iskazu otac najmlađe žrtve Blažićevog masakra.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Potreseni otac je istakao da čim je čuo od starijeg sina, uzeo je od strica automobil i zajedno sa ocem otišao do spomenika.

„Usput sam pozvao policiju da ih obavestim, ali su mi rekli da su već obavešteni. Kada sam stigao kod spomenika, bilo je mračno, gorela je samo zapaljena vatra. Tražio sam svog sina i video da ima dosta povređene dece, video sam da ima dosta krvi. Prvi sam stigao na lice mesta, čuo sam glasove povređenih koji su tražili pomoć, bilo je strašno. Našao sam svoga sina, nije bio u svesnom stanju. Podigao sam ga i svojim vozilom ga odvezao u Urgentni centar u Smederevu. Tamo su ga preuzeli lekari, a ja sam ostao da čekam“, posvedočio je otac D. M.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kako je na kraju istakao, između 03.30 i 04.00 časova pozvao ga je lekar da uđe u jednu prostoriju i obavestio da je njegov sin već preminuo u trenutku kada je dovezen u Urgentni centar.

Inače, suđenje Blažiću je juče odloženo jer je, u trenutku kada je uveden u sud, došlo do haosa. Roditelji stradalih pokušali su da se obračunaju sa Blažićem, zbog čega je sudska straža morala da odvede Blažića. Zbog toga će suđenje ubuduće biti održavano u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Podsetimo, tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš Blažić uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. On je ubio devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu Blažić se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare