Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova izjašnjenje o navodima da su učesnici blokada i protesta održavanih širom Srbije fotografisani i snimani, nakon čega je taj materijal navodno obrađivan u sistemu za prepoznavanje lica, rečeno je iz kancelarije Poverenika za "Nova.rs".

„Obaveštavamo vas da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zatražio od MUP izjašnjenje u vezi sa navedenim. Po dobijanju relevantnih informacija Poverenik će razmotriti da li postoje uslovi za preduzimanje mera iz zakonske nadležnosti“, rečeno je u odgovoru za naš portal.

Kako smo ranije pisali, društvene mreže i medije preplavile su fotografije nepoznatih osoba koje u rukama drže nešto nalik na mobilne telefone sa antenom i snimaju. Budući da su građanima ekspresno na adrese pristizali prekršajni nalozi u kojima je, u polju dokaza, navedeno da ih je prepoznao policijski službenik, pitanje na koji je način zaista došlo do identifikacije ostalo je da visi u vazduhu.

Jedna od sumnji bila je da su policijski službenici neovlašćeno koristili „huavei“ sisteme za prepoznavanje lica, posebno jer se na internetu mogu pronaći fotografije uređaja pomenutog brenda koji podsećaju na ove korišćene na blokadama.

Prijave stizale i novinarima

Da na blokadama nije bilo nikakvog legitimisanja pokazuje i to da je stigao veliki broj prijava novinarima koji su tog dana bili na radnom zadatku, a da su ih pripadnici MUP u civilu upitali za dokumente, sigurno bi im na uvid bile pružene i novinarske legitimacije.

Bonus video: Demonstranti propušaju hitnu pomoć na Gazeli

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare