Uhapšeni mladić N.P. (22) sumnjiči se za najmanje sedam slučajeva polnog uznemiravanja, a on je samo jedan od serijskih seksualnih predatora koji vrebaju na ulicama Beograda. Javnost gotovo da se navikna na učestale vesti o manijacima u gradskom prevozu, a portal Nova.rs otkriva kako možete da se zaštitite u slučaju napada.

Beogradska policija uhapsila je N.P. (22) zbog sumnje da je polno uznemiravao devojku staru 19 godina na Brankovom mostu u Beogradu. On je žrtvi prišđao sa leđa 23. aprila, prekrio joj usta jednom rukom, a drugom je dodirivao. Uhapšen je dva dana kasnije, zbog sumnje da je počino krivično delo nedozvoljene polne radnje. Policija je posumnjala da ima više žrtava i njegova fotografija je objavljena u medijima uz poziv žrtvama da se jave.

#related-news_0

Istraga je proširena, jer se ubrzo javilo, najmanje šest žrtava koje su prepoznale ili osumnjičenog za napad ili su doživele istovetan ili sličan napad. Ispostavilo se da je u pitanju serijski napadač, a jedna od žrtava, koja je incident prijavila policiji nekoliko dana pre napada na Brankovom mostu, opisala je šta je ona doživela. Slučaj je bio skoro istovetan, napadač je prišao devojci koja je izašla iz autobusa gradskog prevoza na Paliluli, stavio joj je šaku u kojoj je držao neku maramicu na usta i počeo je da je neprimereno dodiruje.

Foto:MUP Srbije

Vrlo je moguće da žrtava ima mnogo više i da većina napada nije ni prijavljena.

Ovo je samo jedan u nizu sličnih uznemirujućih događaja u glavnom gradu, a često se na društvenim mrežama i u medijima pojavljuju snimci seksualnih predatora na čijoj meti su uglavnom mlađe devojke, ali i deca. Jedno od najomiljenijih njihovih mesta za napad je gradski prevoz.

Tako je u februaru uhapšen J.T. (60) zbog polnog uznemiravanja u autobusu na liniji 81L u Beogradu, U februaru ove godine dogodio se i napad u Mladenovcu, kada je muškarac izvadio polni organ i uznemiravao devojke. U decembru prošle godine uhapšen je S. U. (47) koji je polno uznemiravao dečaka (15) u autobusu na liniji 45. I tako u nedogled.

Šta može da uradi žrtva polnog uznemiravanja, šta je dozvoljeno a šta ne i dokle ide granica samoodbrane?

Najbolje je skrenuti pažnju ili drugih putnika i prolaznika, ili vozača. Nažalost, ovo je još aktuelnije pitanje jer se često dešava da su napadači vrlo bezobzirni, a da žrtvi niko ne prilekne u pomoć, iako mnogi snimaju telefonom. I šta onda žrtva može i sme da uradi.

Foto: Screenshot/Instagram/serbialive_beograd, Shutterstock

Jedan od načina zaštita, koji devojke dosta primenjuju, a pri tome je potpuno legalan, je biber sprej. Biber sprej može da se nosi i koristi u nužnoj odbrani. Iako slično sredstvo, suzavac je zabranjen, jer je u pitanju hemijsko sredstvo i građani ne mogu da ga imaju u legalnom posedu. To je hemijsko sredstvo koje mogu da upotrebljavaju isključivo vojska i policija.

Osim biber spreja, dozvoljen je i elektrošoker.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

U Zakonu o oružju i municiji Republike Srbije, oružje je kategorizovano, a sredstva za samoodbranu, koja su dozvoljena, nalaze se u kategoriji D. U njih spadaju biber sprej i elektrošoker, koje građani mogu posedovati bez dozvole i prijave nadležnom organu i mogu ga upotrebiti u slučaju samoodbrane.

Takođe se savetuje žrtvama da napad prijave, kako bi policija mogla da identifikuje, locira i uhapsi osumnjičene.

Na taj način može se sprečiti i novi napad manijaka.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenih za pedofiliju u okviru policijske akcije „Armagedon“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar