Mileta Miljanić Majk, vođa klana stoji iza Ivice Dačića, desno Foto: Printscreen Krik

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu u slučaju poznatom kao "Amerika", koji se vodi protiv Veselina Raičevića i još trojice optuženih da su pripadnici grupe za trgovinu drogom, a koju mediji nazivaju "Amerika".

Pored Raičevića optuženi su i Aleksandar Stević, Imrli Alili i Ašim Jusufi.

Rešenje o potvrđivanju optužnice donelo je krivično vanpretresno veće Višeg suda suda, potvrdila je Tanjugu portparol suda Tatjana Tešić.

Odbrana optuženih je podnela žalbe na tu odluku, o kojima će odlučivati Apelacioni sud u Beogradu.

Raičević, Stević i Alili bili su u junu 2020. pušteni da se brane sa slobode uz meru zabrane napuštanja boravišta, nakon što su u pritvoru proveli skoro 14 meseci.

Jusufiju tada pritvor nije ukinut zbog opasnosti od bekstva, jer nije državljanin Srbije.

Ova četvorka se tereti za krivično delo neovlašćhena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga koje je izvršeno u grupi, za koje je zaprećena kazna zatvora od pet do 15 godina.

Prilikom hapšenja grupe, kako je tada saopšteno, zaplenjeno je oko dva kilograma heroina. Put droge praćen je od ulaska u Srbiju iz Bugarske do Beograda.

Prema pisanju medija grupa poznata kao „Amerika“ postoji nekoliko decenija i bavi se trgovinom narkoticima, a za okrivljene se sumnja da su njen deo.

Krajem aprila 2019. godine sud u Limi, u Peruu, pravoznažno je osudio na 25 godina zatvora Zorana Jakšića (57), navodnog vođu „Amerike“, zbog krijumčarenja kokain-hidrohlorida u Evropu i Severnu Ameriku.

Ta presuda je, međutim, ukinuta u novembru 2020, a Jakšić koji je izdržavao kaznu zatvora u Peruu je prebačen u kućni pritvor odakle će pratiti novo suđenje.

Ovaj klan, prema istraživanju KRIK-a i partnera, drži veze sa obaveštajnim službama, pre svega srpskom agencijom BIA odakle im je dostavljano oružje, a 2010. godine i dojavljeno ko iz njihove grupe daje informacije policiji.

Miletu Miljanića, američkog državljanina rođenog u Bosni i Hercegovini, potražuje Italija jer je iz te zemlje pobegao pre nego što je odslužio kaznu za šverc kokaina.

Protiv njega postoji i optužnica u Njujorku, takođe za šverc droge, mada suđenje nije nikada počelo. Ipak, ovog vođu “grupe Amerika”, mreže za trgovinu drogom koja operiše na najmanje četiri kontinenta, lako je pronaći.

Jedina njegova fotografija koja je objavljena u medijima nastala je prilikom posete Ivice Dačića Njujorku. Među ljudima koji su se tada fotografisali sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova bio je i Miljanić.

Prema pisanju KRIK-a Miletu Miljanića, američkog državljanina rođenog u Bosni i Hercegovini, potražuje Italija jer je iz te zemlje pobegao pre nego što je odslužio kaznu za šverc kokaina. Protiv njega postoji i optužnica u Njujorku, takođe za šverc droge, mada suđenje nije nikada počelo. Ipak, ovog vođu “grupe Amerika”, mreže za trgovinu drogom koja operiše na najmanje četiri kontinenta, lako je pronaći.

Živi u Njujorku, njegovo prezime je istaknuto na zvonu ispred ulaznih vrata kuće u kojoj živi, a redovno posećuje Srbiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar