Foto:Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Prijatelji Mateja Periša (27) koji je u noći između 30. i 31. nestao u beogradskoj Beton hali, videvši da ga nema duže vreme, već u 10.00 ujutru su otišli u policijsku stanicu i pokušali su da prijave nestanak mladića, ali im je u stanici rečeno da provere u bolnicama. Sledeći put su se u stanici pojavili osam sati kasnije i podneli prijavu za nestanak.

Detalje koji bacaju novo svetlo na potragu za 27-godišnjim Perišem otkrio je juće Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“. Kako je ispričao, izgubljeno je puno vremena otkako su prijatelji shvatili da Periša nema, do trenutka kada je policija uzela njihovu prijavu.

„Prvo je od 2.30 do 10.00 sati izgubljeno 7,5 sati, a kasnije od 10.00 do 18.00 časova, dodatnih 8.00 sati. To je katastrofalan gubitak vremena za potragu za nestalim licem. Dakle, oni su već u 10.00 ujutru bili u policiji i prijavili nestanak. Tada im je rečeno da se raspitaju u bolnicama. Kada su to isproveravali, vratili se u 18.00 časova u stanicu i rekli da njega nema. Onda je policija počela potragu. To jeste propust prijatelja…“, navodi on.

Zbog ovog detalja značajan deo javnosti sada smatra da bi delimična odgovornost za taj propust mogla da se pripiše i beogradskoj policiji, koja nije odmah uzela prijavu od Periševih prijatelja, već je mladićima, pri čemu je reč o stranim državljanima, ostavila da proveravaju beogradske bolnice u potrazi za mladićem.

Korisnici na društvenim mrežama, koji pomno prate tok potrage za nestalim Splićaninom, danima naširoko ukazuju na brojne detalje povezane sa radom policije. Naime, Perišev otac izjavio je sinoć da ga je policija pozvala i pitala koje patike je kobne večeri imao Matej, jer su u reci pronađene plave patike, kao da je policija „prespavala“ nekoliko dana potrage, kada je cela javnost ukazivala na kontradiktorne detalje oko Matejevih patika, budući da su prijatelji prijavili najpre jednu boju, a zatim se ispostavilo da je obuća drugačija.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ko pliva u reci na jednom od snimaka?

U seriji snimaka, na kojima se navodno vidi kako Matej Periš trči, našao se i sporni snimak u kom se vidi kako neko pliva u reci. Nije poznato kada je taj video nastao, budući da na njemu, za razliku od onih sa nadzornih kamera, nema datuma i vremena. Mnogi su zaključili da je taj video zabeležen telefonom i postavili logično pitanje kako je moguće da je neko, umesto da prijavi da je osoba u reci, telefonom snima nesvakidašnju scenu.

Potraga, reka Sava, policija, rečna policija, čišćenje reke, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Osim toga, otvorilo se pitanje i da li je policija identifikovala „snimatelja“ i „plivača“, da li je rasvetljeno kada je on zabeležen i da li je u potpunosti otklonjena mogućnost da je reč o Perišu. Budući da se skromna policijska saopštenja ovih dana svode na to da je potraga u toku, i na prepucavanje srpskih i hrvatskih vlasti, na ova pitanja nije odgovoreno čime se otvorio prostor za brojne spekulacije i nagađanja.

Vulin isključio mogućost nasilja

Tek nekoliko dana nakon što je objavljeno da je Matej Periš nestao u Beogradu, u hrvatskim medijima pojavila se ispovest njegovog prijatelja koji kobne večeri nije bio u „Gotiku“, ali pouzdano zna da je u klubu došlo do incidenta.

Foto:Dragan Mujan Nova.rs

Kako je ispričao, u klubu su osim Periševog društva, bili i mladići iz Zadra. Navodno, kada je došao trenutak da Periševi prijatelji plate, konobar je pokušao da im naplati račun veći nego što on zaista jeste. Tada se u verbalni okršaj navodno umešalo i obezbeđenje i redar, a došlo je o do čarki između ekipe iz Zadra i Splita. Situacije se navodno smirila, Periš je, prema onome što se do sada rekonstruisalo u novinskim člancima, naručio flašu pića i nestao.

Prvog januara objavljen je snimak koji je po svemu sudeći zabeležio Perišev prijatelj. Na njemu, između ostalog, spominje i „drugu tuču“ koja se dogodila ispred kluba. Na osnovu toga može se zaključiti da su se kobne noći u klubu dogodila minimum dva fizička okršaja.

Ipak, ove tvrdnje je hrvatskim medijima demantovala menadžerka kluba, a zatim je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio kako isključuje mogućnost da se iza nestanka krije bilo kakvo nasilje.

Imajući u vidu da ni kamere ispred „Gotika“ kobne večeri nisu radila, a u klubu ih navodno nije bilo, ostavlja se mogućnost za sumnju da ni policija, ni javnost nemaju jasnu sliku šta se u „Gotiku“ zapravo dešavalo.

Potraga za nestalim mladićem Matejem Perišem kod Beton hale Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Prepucavanje srpskih i hrvatskih vlasti

Kulminacija neprikladne reakcije srpske policije i hrvatskih vlasti došla je sa nestankom Mateja Periša. Sedmog dana potrage za mladićem hrvatski premijer Andrej Plenković je kratko komentarisao slučaj, istakavši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim organima. Između ostalog, rekao je i: „Ovog trenutka ne mogu komentarisati tuđe izjave. Nije bitno šta je rekao Vulin. Meni je važno da saznamo što se dogodilo“.

Zoran Milanovic
Zoran Milanović Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP

Plenkovićeva izjava bila je okidač da ovdašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova oštro odgovori. Između ostalog, u saopštenju navode da Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i da ih to, „nažalost, ne čudi niti iznenađuje“. Zatim se oglasilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, a onda još jednom i srpski MUP.

Za razliku od političkog prepucavanja vlasti dveju država, zvaničnih i konkretnih informacija koje bi konačno mogle da stave tačku na prepucavanja, zapravo da gotovo i nema, osim u situacijama kada policija zvanično saopšti da se potraga nastavlja, a „svoj deo kolača“ istim tim tvrdnjama uzima i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Bonus video: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram