Dan policije i Dan Ministarstva unutrasnjih poslova
Dan policije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Advokat Željko Simić dostavio je redakciji našeg portala snimak razgovora sa neimenovanim komandirom policijske stanice u Lajkovcu u kome advokat pita da li neko iz policijske stanice poziva advokate i pita ih da li će ići u Beograd na protest 2. oktobra.

Razgovor teče ovako:

Advokat: Neko sa vašeg broja policijske stanice zove advokate i raspituje se da li će ići na protest u subotu. To nije u nadležnosti policije, pa pošto ste vi nadležni da kontrolišete rad svojih povređenih, proverite ko to radi. Mi možemo da vam dostavimo vreme kad su pozivi obavljeni, i da se to više ne ponavlja, da ne pravimo skandal.

Komandir: Sa kim razgovaram? Jeste se predstavili, nego nisam razumeo.

Advokat: Advokat Željko Simić iz Beograda

Komandir: Prikupljanje obaveštenja o bilo čemu jeste policijsko ovlašćenje.

Advokat: Jel prikupljanje obaveštenje o tome da li se advokati u slobodnoj državi Srbije okupljaju negde 2. oktobra ili ne prikupljate?

Komandir: Da vam kažem. Nismo mi ograničili slobodu kretanje bilo kome.

Advokat: A otkud vi iz Lajkovca da prikupljate, nije mi taj deo jasan, što se ne bavi Beograd, u Beogradu će biti protest?

Komandir: To da li će sa naše teritorije ići nije nadležnost Beograd nego Lajkovca, to prvo. Drugo, ako mi kažete u skladu sa čim? Ja ću obaviti razgovor sa svojim podređenima.

Advokat: Ja vam kažem da nije u skladu sa Ustavom i zakonima republike Srbije

Komandir: Šta poziv, prikupljanje obaveštenja?

Advokat: U vezi čega obaveštenje? Jel se desilo neko krivično delo?

Komandir: jel učinjeno neko krivično delo od strane policije. Molim Vas željko, za šta mi gubimo vreme i za šta vi upućujete poziv

Advokat: Ja upućujem poziv za ono što mi je od interesa, zato što je advokatura samostalna, nezavisna i slobodna.

Komandir: jel vam neko brani da budete?

Advokat: A zašto se zastrašuju kolege, jel mislite da je nekom prijatno da dobije poziv od policije, da ga neko pita da li ćete ići u subotu na protest

Komandir: Ja zaista ne znam kako se neki advokat oseća i zbog čega. Ali nikoga nije

Advokat: To će ubrzo saznati cela država i ceo sistem. Ali ne bih vas više zadržavao, ne želim da insistiram. Ne možete ni da mi kažete ko vam je to naredio i otkud ta ideja. Ali jasno mi je da je istina da se pozivi dešavaju. To je ono što me je zanimalo. Hvala vam najlepše.

Inače, advokati su za 2. oktobra najavili treći protest po redu, nakon što su na prvom, 20. septembra, izrazili nezadovoljstvo ispred VKS povodom promene stava tog suda o troškovima obrade kredita u sporotima između banaka i građana. Sličan protest, održali su u četiri dana kasnije.

BONUS VIDEO: Advokatski ultimatum zbog kredita

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare