Ilustracija Foto:EPA-EFE/STRINGER

Sedam parkiranih autobusa Gorana Antića iz Kosovske Mitrovice, vlasnika kompanije „Joe Travel“ oštetile su ovog četvrtka još uvek nepoznate osobe. U izjavi za KoSSev Antić je apelovao na policiju da „radi svoj posao“. Izrazio je sumnju da je do napada došlo zbog njegovih stavova o događajima u vezi sa Srbima na Kosovu, uključujući i političke, koje javno iznosi ili da je reč o „prinudnom reketu“. Iz Kosovske policije poručuju da je istraga u toku, te da za sada nemaju nova saznanja.

Goran Antić u izjavi za KoSSev podseća da se incident dogodio između 21 i 23 uveče u četvrtak, a da su autobusi bili na dva parkinga – jedan u Zvečanu i jedan u Kosovskoj Mitrovici.

„Na svu sreću, da ironičan budem, nisu bili svi autobusi parkirani na ta dva mesta, jer su oštetili svih sedam koliko je bilo na ta dva parkinga“, navodi Antić.

Kaže da nije siguran kojim je predmetom pričinjena šteta na šoferšajbnama autobusa, iako ne isključuje mogućnost upotrebe vatrenog oružja, na nekima od njih. Pretpostavlja da je u pitanju oštar predmet. Na nekima autobusima je šoferšajbna u potpunosti uništena, dok se na nekima vidi više napuknuća.

Antić navodi da je istovremeno u Kosovskoj Mitrovici na parkingu razbijena jedna kamera, a da su oba parkinga bila pod video nadzorom. Informacije koje je dobio nezvanično iz policije i iz drugih izvora, slične su u jednom:

„Nikako ne želim da prejudiciram i ne mora ništa da znači, ali u tom periodu između Mitrovice i Zvečana u velikoj brzini je prošao golf, da li petica ili sedmica – ne znam, crne ili sive boje i bez tablica. Ujedno, na parkingu u Zvečanu zaustavilo se vozilo poput takvog u pravcu mojih autobusa. Naravno da ovo ništa ne mora da znači i zato pozivam policiju da konačno počne da radi svoj posao i otkriju vandale, jer šta je sledeće? Da li treba da se plašim za svoj život?! Znate kako u Mitrovici prolaze ljudi“, poručio je Antić, a prenosi Kossev.

Uveren je da, ne samo što policija ima obavezu, već da ne bi smelo da ima ikakvih poteškoća da se pronađu vinovnici.

„To ne samo što je njihov posao i što su dužni da otkriju počinioce, već ne bi trebalo da imaju ikakav problem da to urade u profesionalnom smislu. Ovo je malo mesto, a takve ekipe koje to rade su obično jedne iste“.

U suprotnom, u nameri da „policiju motiviše da radi svoj posao“, Antić razmišlja i o civilnoj neposlušnosti.Prinuđen je, kaže, da razmišlja o opciji izmeštanja autobusa sa parkinga u gradske ulice – „pa nek pišu kaznu, možda ih to natera da rade“.

„Jer šta mi drugo preostaje, da čekam da nastave da mi lome imovinu i dalje, ugrožavaju porodicu ili pucaju na mene sutra“, dodaje za KoSSev Antić.

Antić kaže da ovo nije prvi put da je izvršen napad na njegovu imovinu, ali je svakako najveći do sada.

„Još dva puta u prošlosti mi se desilo – jednom čak i nakon što sam prešao preko Jarinja, u vreme kada se išlo alternativnim putevima“. Na pitanje ‘da li zna, odnosno može da pretpostavi zašto je došlo do napada na njegovu privatnu imovinu, Antić kaže da se nikom nije zamerio.

Međutim, iako nije politički aktivan i ne učestvuje u javnom životu, kao jedan od mogućih razloga navodi upravo politički, a kao drugi „eventualno prinudni reket“.

Sumnja da napadi na njega imaju veze sa slobodnim izražavanjem njegovih stavova o događajima važnim za Srbe, uključujući političke, u kojima kritikuje i vlast preko svoje lične Fejsbuk stranice.

„Ja sam slobodno biće, inženjer sam, imam svoj privatni posao, živim isključivo od svog rada, povučeno, ne učestvujem u političkom životu, ali sam aktivan član ove zajednice i kao i svaki slobodan čovek, imam pravo na svoj stav i na slobodu govora“, dodaje Antić.

Kosovska policija potvrdila je u odvojena dva policijska izveštaja da je ukupno sedam autobusa u Zvečanu i Mitrovici oštećeno, te da je slučaj pokrenut. Navodi o počiniocima, motivima nisu saopšteni. Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, potvrdio je takođe u jutrašnjem razgovoru za KoSSev da još uvek nisu poznati motivi kao i izvršioci ovog krivičnog dela.

„Posle preliminarnih radnji koje je policija odradila na terenu sada je na istražiteljima da rade na tome da bi se došlo do svih informacija o mogućim motivima, kriminalnom aktu, ali u ovom trenutku nema ništa novo“, potvrdio je Hoti. Policiji za sada ujedno nije poznato kojim je predmetom izvršeno krivično delo. Hoti kaže da je u tok prikupljanje dokaza, kao i da će snimci sa nadzornih kamera svakako biti od pomoći u rešavanju ovog slučaja. Navodi da je tužilac slučaj otvorio i klasifikovao ga kao oštećenje pokretne imovine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar