Foto: Milan Ljutovac; goran srdanov/Nova.rs; čitalac Nova.rs; printskreen/.facebook.com/zivkovic.maja.18

Nakon proteklog izbornog dana u Srbiji i brojnih nepravilnosti kojima je cela javnost svedočila na velikom broju biračkih mesta, stiče se utisak da su policija i tužilaštvo ignorisanjem očiglednih prestupa još jednom pokazali da nisu u službi građana. Od dovoženja glasača iz druge države, duplih spiskova, kupovine glasova po ceni od 3.000 dinara, do fizičkih nasrtaja i ugrožavanja, glasanje u Srbiji je još jednom proteklo u nefer uslovima. Možda najsnažniji utisak ostavio je sastanak nosioca lista "Srbija protiv nasilja" sa predstavnicima MUP Srbije, na kom su policajci još jednom građanima stavili jasno do znanja da rade za predsednika Aleksandra Vučića, time što su pomenutoj Koaliciji preneli njegove političke poruke uoči izbora.

Spisak prestupa i nepravilnosti koje su građani uočili na svojim biračkim mestima 17. decembra, koje su dokumentovali video snimcima, fotografijama i prijavama, čini se da je duži nego na bilo kojim prethodim izborima.

Jedan takav slučaj, koji nesumnjivo pokazuje kupovinu glasova u Batajnici, kamerom svog telefona zabeležio je Milan Ljutovac, odbornik koalicije „Moramo“ i predsednik pokreta „Izbor za našu opštinu – Batajnica“. On je usnimio razgovor sa više osoba, očigledno aktivista Srpske napredne stranke, koje mu detaljno objašnjavaju kako može uzeti 3.000 dinara koje im sleduju za siguran glas toj stranci.

I na adresu redakcije „Nova“ čitaoci su prijavili veći broj nepravilnosti u svojim mestima, o čemu smo tokom celog dana izveštavali.

Dupli birački spiskovi prijavljivani su nam u Petrovaradinu, Veterniku, Braničevu, širom Beograda… Aktivisti Srpske napredne stranke uznemiravali su građane tokom čitavog dana, naši reporteri su ih usnimili u Pančevu, kako građanima zvone na interfon, pitaju da li su glasali, da li će svoj glas pokloniti SNS.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Da je i ove godine bilo glasanja bez ličnih karti takođe su nam dojavili čitaoci sa brojih biračkih mesta u Beogradu, a na glasačkom mestu u gimnaziji u Zemunu, jedna čitateljka nam je javila da je u spisku videla ime svog pokojnog brata, koji je preminuo 2005. godine.

Sabirni centar u Areni

Dovoženje većih grupa građana na biračka mesta, ali i dolazak brojnih građana iz Republike Srpske koji su možda obeležili „praznik demokratije“, po svemu sudeći nisu bili dovoljni da policija i tužilaštvo ocene da su učinjeni bilo kakvi prestupi.

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je u nedelju popodne da u saradnji sa osnovnim tužilaštvima sa teritorije glavnog grada pomno prati izborni proces i obaveštava javnost da nema dokaza da je izvršeno bilo koje krivično delo u vezi izbornog procesa.

Otišli su korak dalje, pa su apelovali da se javnost ne uznemirava neproverenim informacijama koje plasira deo medija, „a pogotovo pripadnici tzv. Proglasa“.

Sastanak u kancelariji MUP

Verovatno najsnažniji utisak ostavio je sastanak na koji su veče pre izbora pozvani predstavnici liste „Srbija protiv nasilja“ (SPN). Naime, oni su u subotu uveče bili na hitnom sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova na kom im je rečeno da imaju informacije domaćih i stranih službi da ta lista priprema nasilne upade u republičke i gradske komisije.

Kako su naveli u svom saopštenju, predstavnici Koalicije su preneli policiji svoja saznanja da će se „organizovane navijačke grupe okupiti oko mesta gde će tokom dana i večeri“ biti lideri te koalicije, kao i oko zgrada u kojima su smeštene komisije. Odgovoreno im je da „policija nema takva saznanja“.

Policija je otišla korak dalje i učinila nešto neverovatno, što se grupo kosi sa policijskim pozivom – predstavnicima Koalicije su preneli poruku predsednika Aleksandra Vučića „da će priznati izborne rezultate u Beogradu ako opozicija pobedi!“

Potom je Koalicija objavila audio-zapis na kom se čuje razgovor koji su imali sa službenicima MUP, na šta je to Ministarstvo reagovalo saopštenjem u kom su naveli da nisu obavešteni da će sastanak biti sniman, niti taj snimak objavljen, te dodali da je „stvaranje atmosfere elementarnog poverenja razlog zbog kog nije bilo zabranjeno unošenje mobilnih telefona na sastanak“. Ipak, ni reči nije bilo o tome zbog čega su službenici MUP poniženi i stavljeni u poziciju da glume ličnog goluba pismonošu predsednika Vučića.

CRTA: Rezultati izbora ne odražavaju izbornu volju građana

Dan nakon izbora, Raša Nedeljkov iz posmatračke misije „CRTA“ rekao je da su drastične zloupotrebe prava birača eksalirala na izborni dan.

Nedeljkov je rekao da su na 5 odsto biračkih mesta za parlamentarne izbore, a na čak 9 odsto u Beogradu, zabeležene nepravilnosti koje su neposredno kompromitovale izborne rezultate na biračkim mestima.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

„U popodnevnim i večernjim časovima izbornog dana postojao je jasan trend izrazitog rasta broja slučajeva unapred popunjenih glasačkih listića i nezakonitog prisustva trećih lica na biračkim mestima. Naročito u Beogradu. Takođe, u Beogradu se u drugoj polovini dana utrostručio broj mesta na kojima su zabeleženi slučejevi da se neko potpisao u izvod iz biračkog spisak umesto birača u poređenju sa prvim delom dana“, objasnio je Nedeljkov.

Bonus video: Pripadnici obezbeđenja u Areni izbacili članove RIK-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar