Foto:arhiva

Miodrag Laković, nekadašnji rukovodilac Odseka za borbu protiv droge i krijumčarenja u Crnoj Gori, izjavio je da su klanovi uspeli da napreduju jer, prema njegovim rečima, policija u tom trenutku nije imala potrebne resurse za borbu protiv kriminala.

„Crnogorska policija je prilično kasnila u prikupljanju dokaza oko aktivnosti klanova. Stvar je bila u tome što policija nije imala mogućnosti za sprovođenje mera tajnog nadzora. A to je osnovni mehanizam kada su u pitanju organizovane kriminalne aktivnosti. One su uvedene 2004. godine, a za razliku od nas, kriminalci su bili pokretljivi, imali su resurse, ogromne količine novca, radili su svoj posao i razvijali kriminalne strukture“, izjavio je Laković u emisiji „Put osvete“ koja se radi u produkciji Vijesti.

Dva sela sa obe strane brda živela su miru, većina mladih radili su kao pomorci, ali su brzo shvatili da mogu dobro da zarade baveći se unosnijim biznisom. Tako su posle akcije “Balkanski ratnik” i raspada grupe Darka Šarića krenuli u posao šverca kokaina koji je išao odlično, obzirom da su, kako je navedeno – policiji bile vezane ruke. Posao je išao odlično dok se 2014. nije desila afera Valensija.

Crna Gora
Kotor, Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Iz stana u Valensiji, koji je pripadao Goranu Radomanu, nestalo je 200 kilograma kokaina. Radoman je navodno u tom trenutku bio u pritvoru na Kubi zbog saobraćajke.

Goran Radoman, Foto: MUP

Nedugo posle toga, početkom 2015, u Beogradu je ubijen  upravo Goran Radoman. Njegovo ubistvo označilo je početak rata koji je odneo više desetine života i koji još traje.

Kotorski klan se tada podelio na dva dela – Škaljarski i Kavački.

Tada je počeo rat klanova koji se izvan granica Crne Gore proširio na Srbiju, ali i celu Evropu, kao i na zemlje koje obiluju „jeftinim, a dobrim“ kokainom poput Kolumbije, Perua… Primera radi, kilogram kokaina u pomenutim zemljama košta oko 1.500 dolara, a na našem tržištu vrednost kilograma je oko 50.000 evra.

Foto: Profimedia.rs

U obračunima Škaljaraca i Kavčana ubijeno je više od 50 ljudi, a obzirom da su vođe ove dve kriminalne grupe na slobodi, borba će se voditi, prema mišljenju stručnjaka, do samog istrebljenja.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram