Lavić Foto:Tanjug/(www.subotica.com via AP

Ni četiri dana nakon što je na Čantavirskom puntu pronađeno mladunče lava, nije poznato kako je životnja dospela na subotičke ulice, ali ni to gde je provela proteklih nekoliko meseci, koliko se veruje da je stara. Dok na društvenim mrežama kruže fotografije devojke koja pozira sa lavom gotovo identičnim kao što je ovaj, ne prestaju da isplivavaju slike raznih korisnika društvenih mreža koji po svemu sudeći poseduju sove, majmune, lavove, tigrove i slično, kao da nije reč o krivičnom delu.

Životinju staru svega 5, 6 meseci 21. septembra primetio je jedan meštanin na Čantavirskom putu dok je išao na posao. Vidno uplašena životinja, kako se može videti na snimku zabeleženom na tom mestu, po svemu sudeći ranije je imala kontakt sa ljudima jer se na video-zapisu može primetiti kako prilazi čoveku i leže između njegovih nogu. Odmah su pozvali hitne službe i životnja, za koju je kasnije utvrđeno da je ženka, zbrinuta je u Prihvatilište Zoo vrta na Paliću.

Životinja u užasnom stanju

Utvrđeno je da je životinja u izuzetno lošem stanju, da je po svemu sudeći neadekvatno čuvana i odgajana.

Lavić Foto:Tanjug/Palic Zoo via AP

„Ne prepoznaje meso kao hranu, morali smo da joj dajemo meso nasilno, ugurivali smo joj meso u usta kako bi ga prepoznala kao hranu“, objasnila je. Prema procenama veterinara, mladunče verovatno nije dobijalo nikakvu drugu hranu osim kravljeg mleka koje je, kako je naglasila Tot, neadekvatno za ishranu divljih mačaka. Bili su joj atrofirani mišići na zadnjim nogama, što je posledica toga da je verovatno čuvana u manjem prostoru gde nije mogla adekvatno da se kreće.

„Infestirana je spoljašnjim i unutrašnjim parazitrima, upljuvana muvama“, istakla je Tot i naglasila da je lavica imala mnogo nižu telesnu temperaturu od uobičajene za divlje mačke zbog čega su morali da uvedu grejače. Uz to, ima upalu digestivnog i urinarnog trakta, a sve vreme je pod budnim okom veterinara koji prate njeno stanje.

Lavić Foto:Tanjug/Palic Zoo via AP

Otkud lavica u Subotici

Nakon što je utvrđeno da lavica nije pobegla iz palićkog Zoo vrta, kako se isprva pomislilo, otvorilo se pitanje kako je moguće da je neko u Srbiji držao divlju zver u kućnim uslovima i to po svemu sudeći bez adekvatne nege. Prema prvim i nezvaničnim informacijama, veruje se da je lavica stigla sa crnog tržišta posebno jer je u Srbiji strogo zabranjeno držanje divljih i egzotičnih životinja, a njihovo držanje može se tretirati kao krivično delo.

„Držanje i reprodukcija divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca može se obavljati samo na osnovu rešenja o odobrenju držanja i reprodukcije divljih i egzotičnih životinja kao kućnih ljubimaca, koje donosi ministar, na osnovu prethodno pribavljene saglasnosti ministra nadležnog za poslove životne sredine“, navodi se u Zakonu o dobrobiti životinja. Takođe, navedeno je i da promet divljih životinja koje su pod posebnim režimom zaštite u skladu sa domaćim i međunarodnim propisima može se vršiti jedino između zooloških vrtova, prihvatilišta i odgajališta za divlje životinje, uz saglasnost ministra i ministra nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Kako smo nezvanično saznali u policiji, još uvek traje rad na ovom slučaju i pripadnici MUP i dalje utvrđuju sve okolnosti slučaja, a o svemu je obavešteno Osnovno javno tužilaštvo u Subotici. U međuvremenu, korisnici društvenih mreža odradili su „privatnu istragu“, pa tako danima kruži fotografija devojke koja se pozira sa mladunčetom lava.

Iako nije poznato da li je reč o istoj životinji, nit se to sa fotografije može sa sigurnošću reći, pitali smo nadležne da li su obavili razgovor sa pomenutom devojkom, međutim odgovor na to pitanje nismo dobili do zaključenja ovog teksta. Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa njom, međutim njeni profili na društvenim mrežama su u međuvremenu obrisani.

Lavovi, tigrovi, majmuni…

U međuvremenu, slučaj lavice koju su u Zoo vrtu nazvali Kikica, na površinu je izbacila brojne slične slučajeve, pa su tako na društvenoj mreži X objavljene fotografije poznatih ličnosti i influensera koji poseduju ovakve životinje. U fokusu se ponovo našla porodica kumčeta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Uroša Panića, za koju korisnici tvrde da poseduje majmuna. Takođe, na meti kritika našao se i korisnik za kog se tvrdi da poseduje sove, majmune, tigrove, lavove i slično, te da ih prodaje, na šta naslućuju i njegove objave.

Da li će policija ispitati i ove slučajeve, ostaje da vidimo u narednom periodu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar