Foto:Dragan Mujan/Nova.rsč Vesna lalić/Nova.rs; Shutterstock

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" godinama sprovodi istraživanja o stanju u MUP Srbije, a rezultati ovogodišnjeg su alarmantni. Policajci su umorni, misle da su slabo plaćeni, ne veruju starešinama, a polovina njih ne vidi sebe u policiji u narednih pet godina. Anketom nisu bili obuhvaćeni pripadnici specijalnih jedinica, SAJ, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i Interventne jedinice PU Beograd.

Policajci u Srbiji se osećaju umornim, misle da su slabo plaćeni, nisu zadovoljni podrškom starešina, a polovina ispitanih, tačnije njih 49 odsto ne vidi sebe u Ministarstvu unutrašnjih poslova u narednih pet godina. Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja koje već godinama sprovodi Strukovno udruženje policije „Arčibald Rajs“.

U istraživanju čija je tema zadovoljstvo službenika MUP Srbije rezultati su alarmantni, jer, u odnosu na prethodna istraživanja, pokazuju eksploziju nezadovoljstva među policajcima u skoro svim oblastima.

Pročitajte još:

Istraživanje je obavljeno u periodu od januara do sredine aprila ove godine, učestvovalo je ukupno 867 službenica i službenika MUP Srbije. Oko 80 odsto njih, odnosno 694, izjasnilo se elektronskim putem, dok je njih 173, ili oko 20 procenata popunilo anketu metodom „lice u lice“.

Ispitanicima je ponuđeno pet odgovora na pitanja: veoma nezadovoljan, nezadovoljan, neodlučan, zadovoljan, veoma zadovoljan.

Na pitanje u kojoj meri su zadovoljni adekvatnošću opreme za rad, čak 53,8 odsto ispitanih je odgovorilo da je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno, neodliučno je bilo njih 31,7 odsto, a zadovoljno ili veoma zadovoljno 14,5 procenata.

Foto:strukovno Udruzenje Policajaca

Najveće nezadovoljstvo policajci pokazuju u vezi sa platama, čak 78,6 odsto njih je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno ličnim primanjima, 12,4 procenata je neodlučno, a samo 9 procenata, odnosno svaki deseti policajaca izjavio je da je zadovoljan primanjima.

Od ukupnog broja ispitanih, njih 56,9 procenata odgovorilo je da je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno evaluacijom od strane rukovodilaca. Čak i veći procenat, 57,2 odsto ispitanika je izjavilo da nisu zadovoljni mogućnošću da iznesu svoje ideje pretpostavljenima.

Foto:strukovno Udruzenje Policajaca

Ono što je posebno alarmantno u istraživanju policijskog sindikata je to što čak 56,6 odsto ispitanih policajaca nije zadovoljno podrškom rukovodilaca. Njih 57,2 odsto nije zadovoljno jer smatraju da nisu jasna uputstva šta se od zaposlenih očekuje na poslu. Nešto manje loša situacija je u odnosu na autonomiju u obavljanju posla. Čak 45,2 policajaca je nezadovoljno ili veoma nezadovoljno autonomijom u radu.

Foto:strukovno Udruzenje Policajaca

Ipak, jedan podatak je posebno uznemirujuć, a povezan je sa manjkom policajaca i velikim obimom posla i stresom. Čak 87,6 ispitanika oseća neku vrstu emocionalnog umora posle posla, a njih 96,8 oseća fizički umor.

Foto:strukovno Udruzenje Policajaca

Ispitivani su zaposleni u MUP – policijski službenici u statusu ovlašćenih službenih lica (OSL) i radnika na posebnim dužnostima (PD) i državnih službenika, državni službenici i nameštenici u broju i procentu koji približno odgovara strukturi zaposlenih. Istraživanjem nisu obuhvaćena Specijalna jedinica policije i posebne jedinice policije (Specijalna antiteroristička jedinica i posebne jedinice policije u sedištu Direkcije policije – Žandarmerija, Helikopterska jedinica, Jedinica za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata, Jedinica za zaštitu) i u Policijskoj upravi za grad Beograd (Policijska brigada, i Interventna jedinica 92).

Od ukupnog broja ispitanika rukovodeću funkciju obavlja 17,3% ispitanika, a 82,7% ne obavlja rukovodnu funkciju. Takođe, 20,7% anketiranih je ženskog pola, dok je 79,3% muškog pola.