Pokušao da siluje Nišlijku, ugurao je između vagona i skinuo

Hronika 21. sep. 202012:24
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nišliji V.V. zvanom „Zeka“ i „Uške“ ponovo će se suditi pred Višim sudom u Nišu zbog sumnje da je Nišlijku S.Ć. pokušao da siluje među napuštenim vagonima Železničke stanice, ali ga je žena u samoodbrani šutnula između nogu pa ju je samo opljačkao, ukravši joj mobilni telefon vredan oko 100 evra i 300 dinara.

Prvostepenom presudom on je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja silovanja i teške krađe, ali je Apelacioni sud u Nišu, razmatrajući žalbe, odlučio da se suđenje ponovi uz napomenu da je Viši sud pravilno utvrdio činjenično stanje vezano za pokušaj silovanja, ali da je potrebno precizno utvrditi i obrazložiti sve okolnosti pod kojima se desila krađa.

Optužnicom VJT u Nišu V.V. je stavljeno na teret da je 27. jula 2019. godine pokušao da siluje S.Ć. u blizini Glavne železničke stanice, na delu pruge između Carine i Mašinske industrije. Prišao joj je od pozadi, rukama je uhvatio za leđa i ugurao između dva napuštena vagona. Ona je počela da se brani i upitala ga: „Ko si ti i šta hoćeš od mene?“ a on joj je odgovorio „Hoću da te j….“

„Nakon toga je ugurao između dva napuštena vagona, skinuo joj suknju i donji veš, a zatim je rukama odgurnuo u predelu grudi, usled čega je oštećena pala na leđa na kameni deo pruge i zadobila lake telesne povrede u vidu nagnječena desne sedalne regije, ogrebotine desne laktalne jame i nagnječine oba lakta. Okrivljeni je skinuo pantalone i donji veš do kolena i pokušao da legne preko nje, ali ga je oštećena nogom šutnula u predelu genitalija, zbog čega delo nije dovršio već je ustao obukao donji veš i pantalone, a zatim prišao do torbice koju je oštećena nosila sa sobom, a koja joj je ispala u momentu kada je oborena na prugu. Iskoristivši bespomoćno stanje oštećene dok je uplašena ležala na kamenom delu pruge, bez donjeg veša i sa zadobijenim povredama iz torbice je oduzeo 300 dinara i mobilni telefon marke „motorola Moto e4“ vrednosti 12.480 dinara, navodi se u optužnici VJT. Pre nego što je pobegao u pravcu naselja Ledena Stena, V.V. se obratio oštećenoj i namerno rekao pogrešno ime kako bi zavarao trag: „Ja sam Igor, uzeo sam novac koliko mi treba za put, idem ćao“.

Apelacioni sud je konstatovao da je Viši sud pravilno utvrdio i obrazložio činjenice koje se odnose pokušaj silovanja, ali je ukinuo prvostepenu presudu, usvajajući žalbu branioca V.V. našavši da su razlozi o odlučnim činjenicama u vezi krivičnog dela teška krađa „nejasni i nedovoljni“. Naime, zakonom je propisano da će se učinilac krađe kazniti zatvorom od jedne do osam godina ako je izvršena „iskorišćavanjem bespomoćnosti ili drugog teškog stanja nekog lica“, a ta bespomoćnost kao kvalifikatorna okolnost može biti fizička ili psihička.

Osnovano se žalbom branioca ukazuje da su izostali razlozi u čemu se tačno sastojala bespomoćnost oštećene S.Ć., tačnije da li je bila fizičke ili psihičke prirode, obzirom na činjenično utvrđenje prvostepenog suda da je oštećena „uplašena ležala … bez donjeg veša sa zadobijenim povredama“, te da li je ta okolnost u potrebnoj meri optuženom olakšala oduzimanje stvari oštećene ili je u konkretnom slučaju reč o drugom teškom stanju, koje nije stanje bespomoćnosti, u smislu citirane odredbe zakona ili je pak reč o nekoj drugoj kvalifikatornoj okolnosti, obzirom na drskost koju je optuženi kritičnom prilikom iskazao, oduzimanjem stvari oštećene, koju je prethodno pokušao da prinudi na obljubu, navodi se u presudi Apelacionog suda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar