Granični prelaz Gradina Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Carinici su na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 37 tek izleglih mladunaca papagaja, među kojima dva ptića pripadaju zaštićenoj vrsti "Pyrrhura molinae", saopštila je Uprava carina.

Prekršaj je otkriven u utorak kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen „golf“ bugarske registracije, kojim je ka svojoj zemlji sam putovao 37-godišnji muškarac.

On je prilikom susreta sa carinicima rekao da nema ništa da prijavi, a onda je već otvaranjem prtljažnika bilo jasno da je to daleko od istine.

U gepeku su pronađene tri velike kutije sa ukupno 37 tek izleglih papagaja, za koje vozač nije imao apsolutno nikakvu propratnu dokumentaciju.

Većina otkrivenih ptica pripada vrsti „Psittacula krameri“ – plavih i belih nimfi „Mali Aleksandar“, dok se dve jedinke papagaja „Pyrrhura molinae“ nalaze na CITES listi zaštićenih vrsta.

Ptići su u saradnji sa inspektorima Uprave za veterinu zbrinuti u zoološkom vrtu Jagodina, dok je putnik koji ih je krijumčario predat u dalju nadležnost policiji.

Bonus video: Zaplenjena veća količina benzina i evrodizela

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar