Foto: Profimedia, Promo, Shutterstock

Oko 15.000 popisivača krenulo je u veliku akciju popisa stanovništva u Srbiji 1. oktobra 2022. godine. Međutim, na društvenim mrežama pojavile su se informacije da se neki pojedinci lažno predstavljaju kao popisivači olakšavajući na taj način ulazak u stanove građana. Portal Nova.rs otkriva na koji način prepoznati pravog popisivača i izbeći mogućnost da budete prevareni.

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prvih 6 dana popisano je više od 1.350.000 stanovnika, 650.000 stanova i 500.000 domaćinstava u Srbiji.

Međutim, za tih nekoliko dana na društvenim mrežama pojavile su se informacije da postoje slučajevi tzv. lažnih popisivača. Oni su pokušali da uđu u stanove građana predstavljajući se kao osobe koje se bave popisom stanovništva, zbog čega se među građanima raširila određena strepnja.

Foto: Shutterstock/ Panthermedia / Profimedia/RZS

Na društvenim mrežama pojavili su se detaljni opisi pravog popisivača, sa pojašnjenjem kakva su njegova prava i obaveze. U sledećem nizu nalaze se četiri ključne stvari koje popisivač mora da poseduje:

1. Legitimacija popisivača obavezno mora imati službeni pečat sa grbom republike Srbije i to jasno otisnutog mastilom plave boje. Sve van plave boje jeste kopija ili falsifikat

2. Legitimacija popisničara sadrži ID popisivača, odnosno identifikacioni broj. Poželjno je da broj zapamtite ili zabeležite nakon što vam popisničar pokaže legitimaciju, jer se u praksi dešavalo da je popisničar nabavio/prepisao broj legitimacije drugog

3. Legitimacija popisničara sadrži grad/opštinu (teritoriju) na kojoj vrši popis

4. Legitimacija popisničara sadrži i broj lične karte. Poželjno je da zapišete broj ukoliko sumnjate da je legitimacija lažna ili pribavljena na protivpravan način

Pročitajte još:

Prava i obaveze popisivača

Kako se dalje navodi na pomenutom Twitter profilu popisivač je dužan da se predstavi punim imenom i prezimenom i da pokaže legitimaciju. Legitimacija mora biti vidno okačena i jasno pokazana i mora se dati vreme licu koje se popisuje da izvrši uvid u istu.

Popisivač će koristi laptop jer je ovaj popis predviđen da se obavlja digitalno. Dužan je da vam pokaže šta je sve uneo u digitalni obrazac koji se nalazi u njegovom laptopu. Nema prava da popisuje stvari po kući/stanu ili bilo kojoj drugoj prostoriji, niti da obilazi prostorije objekta u koji je dobrovoljno primljen radi vršenja popisa.

Pročitajte još:

Popisivač nema prava da preti novčanim kažnjavanjem ukoliko popisano lice odbija da odgovori na neka pitanja ili da uskrati odgovor na druga pitanja. Uz to, nema prava da koristi pretnju, prinudu ili prevaru kako bi izvukao/iznudio odgovor na pitanja koja iz popisnog obrasca.

Pitanja na koja niste dužni da odgovorite

Popisano lice nije dužno da daje odgovor na pitanja koja se tiču:

kvadrature (površina) stana/kuće

mesta zaposlenja

mesečnih primanja

osnov po kome se koristi stan

godinu izgradnje stana/kuće

razlozi zbog kojih je član porodice odsutan

Za domaćinstva/poljoprivrednke:

Koliko stoke imaju

Koliko živine imaju

Koliko pčelinjaka imaju

Kako je dalje objašnjeno, svi navedeni podaci ne predstavljaju popis stanovništva nego spadaju u domen popisa imovine. Imovina može biti popisana samo u izvršnom odnosno sudskom postupku na osnovu izvršne isprave ili sudske odluke.

Foto:N1

Popisano lice nije dužno da zna kvadraturu stana niti je dužno da da bilo koji drugi podatak koji se tiče njegove lične zarade, broja primanja, primljenih dodataka i sličnog. Takvi podaci se prikupljaju u posebne svrhe i dostupni su svim državnim organima.

Popisano lice ne može da bude kažnjeno zato što ne zna neke podatke jer su ti podaci dostupni državnim organima preko raznih uprava i ministarstava koji raspolažu tim podacima, te ti podaci nisu nikakva tajna već su dostupni i nalaze se u datotekama državnih organa.

Kako je na kraju rečeno, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti predviđa da državni organi imaju pravo i obavezu međusobnog sarađivanja i razmenjivanja podataka samo u zakonom dozvoljenu svrhu uz punu primenu mera zaštite istih.

BONUS VIDEO: Korović: Koje su kazne ako odbijete popisivača?