Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je, pored krivične prijave Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba za koje smatra da su odgovorna za nesreću u rudniku "Soko" kada je osam rudara stradalo, a njih 20 povređeno, podnelo i Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu dve prijave za privredni prestup.

Kako se navodi, prijave za privredni prestup podnete su protiv Javnog preduzeća PEU Resavica i odgovornih lica u tom preduzeću, kao i protiv privrednog društva za proizvodnju, inženjering, projektovanje i marketing „Teragold & CO“ DOO Beograd i odgovornog lica u toj kompaniji.

Postupajuća rudarska inspektorka Ministarstva rudarstva i energetike podnela je prijavu za privredni prestup protiv Resavice zbog toga što su izvodili rudarske radove na eksploataciji uglja bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje Ministarstvo.

Prijava protiv kompanije „Teragold & CO“ podneta je zbog toga što su sačinili konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta, koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom koja je propisana zakonom.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu predat je i zapisnik inspektorke, brojni dokazi, kao i druga dokumentacija kojom Ministarstvo raspolaže u vezi sa rešenjima o odobrenju za izvođenje rudarskih radova, dodaje se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Niko nije kriv za tragediju u rudniku „Soko“ – porodice rudara ogorčene

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar