Noa Milivojev Foto: TikTok/noa.diva

Udruženje "Da se zna" podnelo je krivičnu prijavu protiv osobe koja je gazila i šutirala sveće i cveće, te pocepala transparent koji su postavljeni u spomen na ubijenu trans devojku Nou Milivojev.

Udruženje „Da se zna!“, koje se bavi evidentiranjem slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT+ osobama, podnelo je krivičnu prijavu protiv mladića koji je nakon skupa na Trgu Republike u Beogradu 6. jula razbacao i šutirao sveće i cveće ostavljene za ubijenu devojku N.M.

#related-news_0

To udruženje je na Tviteru podsetilo da je pred kraj skupa, kada se većina razišla, nepoznati mladić prišao spomeniku knezu Mihailu, gde su građani ostavili cveće, sveće i trans-zastave koje je porušio, išutirao i razbacao, a jednu od trans-zastava pocepao, zgužvao i odneo.

„Ovaj gnusni čin nasilničkog ponašanja ne samo što je drsko i bezobzirno izražavanje mržnje prema transrodnim osobama, već je u ovakvoj situaciji u pitanju i besramno ruženje uspomene na pokojnicu, kao i veliki šamar svima okupljenima, svim trans-osobama i čitavoj LGBT+ zajednici“, ocenili su iz „Da sTražili su od tužilaštva da hitno nađe i adekvatno kazni tu osobu i da „neizostavno uzme njegovo jasno demonstriranje transfobije kao otežavajuću okolnost“ i u skladu s tim u skladu sa zakonom odredi težu kaznu za učinjeno krivično delo.

N.M. (18), transrodna osoba iz Kovilja nađena je 6. jula mrtva u stanu u centru Beograda posle višenedeljne potrage, a pootom je više LGBT+ udruženja zapalilo sveće i ostavilo cveće na Trgu Republike u Beogradu.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar