Porodice stradalih rudara ogorčene su stavom Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da niko nije kriv za nesreću u rudniku „Soko“ koja se dogodila 1. aprila ove godine kada je zbog gušenja metanom poginulo njih osmorica. Kako objašnjavaju, s obzirom na to da su sumnjali da će država kazniti one za koje smatraju da su odgovorni što su ostali bez svojih najmilih, podneli su kolektivnu tužbu protiv rudnika.

Dragoljub Zlatković iz Aleksinca, čiji je sin Darko iz jame iznet mrtav tog kobnog dana, kaže da neko mora biti odgovoran za to što se njegov život pretvorio u pakao.

Rudnik Soko Foto: REUTERS/Antonio Bronic

„Nemoguće je da niko nije kriv, neko mora biti, neko je morao da zaštiti te ljude koji su radili tako težak i odgovoran posao. I sam sam bio rudar, nažalost znam šta se dešavalo onda, a što je i mog sina koštalo života. Juri se proizvodnja, samo se o tome brine, da se izvuče što više uglja, a nikoga nije briga za ljude koji su u jami. Taj deo gde su stradali rudari nije bio ispitan, nije se smelo tako olako dozvoliti da se u njemu radi. Ne verujem u rezultate istrage prema kojima niko nije odgovoran za tu strašnu nesreću. Pretpostavljali smo da će se nešto slično desiti, pre 15 dana smo podneli kolektivnu tužbu. Ne bih sad o tome da detaljišem, to je sve u rukama našeg advokata“, kazao je Zlatković.

Nastradali smenovođa Darko Zlatković Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Podsećanja radi, ranije danas Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu saopštilo je da za nesreću u rudniku, u kojoj su stradali osmorica rudara, niko neće odgovarati.

„Povodom događaja od 1. aprila ove godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP „PEU Resavica“ u čijem je radu učestvovala i Republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović,  te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza,  kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26.7.2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se godini po službenoj dužnosti“, naveli su.

Podsećanja radi, zbog gušenja metanom stradali su rudari Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

Bonus video: Komemoracija rudarima stradalim u rudniku „Soko“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare