Goran Vesić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Kopredsednica pokreta "1 od 5 miliona" Sofija Nedeljković dobila je rešenje od Prekršajnog suda kojim joj je prethodno izrečena novčana kazna preinačena u kaznu zatvora u trajanju od 10 dana, i to zato što je prošle godine deo smeća iz Čukaričkog rukavca odnela pod noge zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, saopštio je pokret.

„Ovo nije prvi slučaj da se režim zloupotrebom pravosuđa obračunava sa pokretom „1 od 5 miliona”. Podsetimo da su dvojica aktivista “1 od 5 miliona” takođe ranije bili osuđeni na kaznu zatvora zbog učešća u protestima, te da je upravo zbog opozicione borbe protiv aktivista pokreta podignuto oko 30 prijava, kako prekršajnih tako i krivičnih. Među poslednjim slučajevima jesu i tužbe od zamenice predsednika opštine Majdanpek i načelnika policije Majdanpek protiv kopredsednika “1 od 5 miliona” Martina Bežinarevića“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da za pokret “1 od 5 miliona”, prijave i kazne koje režim lepi jesu “medalje” koje s ponosom nose i koje su, kako kažu, “zaradili” beskompromisnom borbom protiv ovakve vlasti i korumpiranog sistema.

„I to je ono što nas razlikuje od većine političkih organizacija i lidera koji u poslednjih nekoliko godina nisu dobili nijednu prijavu ili kaznu za svoj opozicioni rad, jer se isti svodi na salonsku politiku a ne aktivizam na terenu. “1 od 5 miliona” se nije niti će se baviti salonskom politikom već konkretnim akcijama, kao što su, na primer, blokada magistralnog puta u Majdanpeku, protest u Zlotu, hvatanje naprednjačkih presretača i bugarskih vozova na nedavnim izborima u Zaječaru, ali i formiranje fronta za zajedničku kontrolu izbora koje smo otpočeli sa lokalnim organizacijama kako bismo lopove i prevarante na proleće uhvatili u izbornoj krađi“, navodi se u saopštenju,

Za kraj, onima koji im pišu kazne poručuju:

„Čast je biti od vas tužen, jer to znači da su rezultati naše borbe vidljivi. I to je ono što vas plaši“.

BONUS VIDEO: Dokumentarac o zagađenju Smedereva 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)