Foto:STRINGER / AFP / Profimedia

Upravo je počelo drugo suđenje pred Specijalizovanim većima u Hagu. Na optuženičkoj klupi nalaze se bivši najviši zvaničnici Udruženja veterana OVK, Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji se terete za iznošenje u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva.

Odluka o početku suđenja na današnji dan doneta je 8. septembra, a na drugom pripremnom ročištu.

Suđenje je jutros započeto predstavljanjem strana u postupku. Upravo se čita tekst optužnice, a povremeno se prelazi na poluzatvorenu sednicu, zbog redakcija u samoj optužnici.

Očekuje se da će se današnje ročište, posvećeno uvodnoj reči tužilaštva, završiti do 16.00.

Specijalizovana veća najavila su ranije da će izvođenje dokaza Specijalnog tužilaštva početi 18. oktobra.

„Tužilaštvo će pozvati tri svedoka i imaće četiri dana za saslušanje“, precizira se u saopštenju.

Sud je ujedno utvrdio okvirni datum za završetak suđenja.

„Ciljni datum za okončanje predmeta STK i suđenja u celosti trenutno je 9. novembar, odnosno 17. decembar“, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

Optužnica

Predsednik Udruženja veterana „OVK i potpredsednik ovog udruženja Hisni Gucati, odnosno Nasim Haradinaj, uhapšeni su 25. septembra u Prištini, a u Hag su prebačeni dan kasnije, gde se nalaze i dalje, uz mere o produžetku pritvora, odnosno odbijanje zahteva odbrane za privremeno puštanje na slobodu. Prvo pojavljivanje pred Specijalizovanim većima imali su 29. septembra – Haradinaj i 1. oktobra – Gucati.

Obojica se terete da su iznošenjem u javnosti hiljada stranica tajnih dokumenata Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svedoka, ugrozili postupke koji se vode u Hagu.

Tačnije, potvrđenom optužnicom terete se za četiri krivična dela – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Obojica su se izjasnili da nisu krivi po svim tačkama optužnice.

Postupak

Pred sudijom za prethodni postupak za sada je održano šest statusnih konferencija u slučaju protiv Haradinaja i Gucatija i dva pripremna ročišta.

Kako je potvrđeno na poslednjoj statusnoj konferenciji održanoj 14. jula, a dva dana kasnije, tj. 16. jula su kompletni spisi predmeta prosleđeni pretresnom veću.

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova, Ekatarina Trendafilova, je još 15. jula imenovala Pretresno veće II u slučaju koji se vodi pred ovim sudom u Hagu protiv Haradinaja i Gucatija.

Tročlano veće čine sudije Čarls Smit (Charles Smith III), Kristof Bart (Christoph Barthe) i Ženal Metrau (Guénaël Mettraux). Rezervni sudija biće Fergal Gajnor (Fergal Gaynor).

Najviši čelnici Udruženja veterana „OVK“, i dalje se nalaze u pritvoru koji im je produžen u više navrata.

Tročlano sudsko veće utvrdilo je da i dalje postoje rizici od bekstva, ometanja postupka i činjenja novih krivičnih dela u slučaju Nasima Haradinaja. Sa druge strane, veće ne smatra da bi se Hisni Gucati dao u beg, ali zaključuje da bi on vršio nova krivična dela i ometao dalji tok postupka.

BONUS video: Incident pred suđenje Ratku Mladiću

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar