Foto:Vesna Lalić

U sudu u Patri započelo je novo suđenje osumnjičenima za prebijanje nasmrt Amerikanca Bakarija Hendersona jula 2017. godine na grčkom ostrvu Zakintos.

Na optuženičkoj klupi su petorica državljana Srbije, jedan Grk (oslobođen) i jedan Britanac, poreklom iz BiH, koji su prvostepenom presudom osuđeni na zatvorske kazne zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Prema presudi donetoj 22. novembra 2018. godine, najvišu kaznu dobio je D. R., i to 10 godina zatvora, M. I., S. S. i N. R. osuđeni su na po godinu manje, kao mlađi punoletnici, dok je M. S. osuđen na pet godina. Amir O., britanski državljanin poreklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora. Sud je oslobodio barmena Jorgosa S.

Žalbu na ovu presudu podneo je zamenik javnog tužioca u Patri Jorgos Bisbikis, a na zahtev pravnih zastupnika porodice Henderson, koji zahtevaju da se slučaj okvalifikuje kao ubistvo, i to iz rasnih pobuda.

Na jučerašnjem ročištu, kako pišu Novosti, advokati optuženih tražili su da se zahtev tužilaštva odbaci kao neosnovan jer ne odgovara pravom stanju stvari i činjenicama utvrđenim tokom prvostepenog postupka.

„U sudnici se pojavio samo barmen Jorgos, koji je izjavio saučešće porodici“, navodi izvor „Novosti“.

„On na suđenje dolazi sa slobode. I ostali su na slobodi, jer su u međuvremenu izdržali deo kazne i na osnovu njihovih molbi za prevremeno puštanje, izašli iz zatvora“, naveo je on.

Od svedoka se u sredu 23. februara pojavio samo otac ubijenog mladića Fil Henderson, koji je insistirao na tome da je njegov sin ubijen iz rasističkih pobuda. Na to su burno reagovali advokati odbrane, tvrdeći da to nije tačno i da nema reči o ubistvu već tuči, koja se završila smrtnom posledicom.

„Branioci optuženih burno su reagovali i na ponašanje advokata oštećene porodice, tvrdeći da se direktno meša u pravosudni sistem Grčke“, navodi naš sagovornik.

BONUS video: Nesreća kod Kruševca

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)