Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Amir hamzagic/Nova.rs; Veran Matić; MUP

Suđenje Urošu Blažiću (22), koji je optužen da je 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje ubio devet osoba i ranio njih 13, proteklo je burno u Višem sudu u Smederevu zbog čega će naredna ročišta biti održana u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Od masakra je prošlo nešto više od godinu dana, a tokom istrage saslušan je veliki broj svedoka koji su govorili o kobnom danu, ali i gubicima koje su doživeli. Među njima je i T. S, devojka koja je u masakru izgubila rođenog brata, a koja je i sama imala susret sa optuženim Blažićem.

Govoreći o 4. maju, svedokinja je istakla da je tog dana bio Dan žalosti zbog događaja u školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

„Nisam išla u školu, bila sam kod kuće u Malom Orašju. Negde u večernjim satima, sa svojom majkom sela sam da odgledam neki film, u međuvremenu je došao moj brat i pozvao me je da idem sa njim na Ravni Gaj, kod spomenika „Palih Boraca“, gde se okupilo naše društvo. Često smo se okupljali kod ovog spomenika, a ove večeri je jedan drug trebalo da časti jer mu se porodila sestra. Rekla sam bratu da ide svojim kolima, a da ću ja da dođem kad odgledam film“, navela je u svom iskazu devojka.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ona je dodala da je očevim automobilom otišla kod spomenika „Palih Boraca“ oko devet sati uveče.

„Tamo su bile i moje drugarice, bilo nas je između 10 i 15. Zadržala sam se sigurno sat vremena kada su me pozvale dve drugarice da ih odvezem do školskog dvorišta u Duboni, da se nađu sa nekim svojim drugaricama koje ja nisam poznavala. Oko 22.00 časa smo stigli u Dubonu i parkirala se ispred školskog dvorišta, tačno prekoputa neke porodavnice. Ja sam ostala u kolima jer ovo društvo u Duboni nisam poznavala, gledala sam u telefon, a і sa drugaricama sam se dogovorila da se za pola sata vratimo kod spomenika u Malom Orašju“, opisuje T. S.

Uroš Blažić Foto: MUP Srbije

Kako ističe dalje, posle 30 minuta primetila je da se neko vozilo zaustavilo naspram njenog vozila, tačno prekoputa ulaza u školu.

„Iz vozila je izašlo muško lice koje je bilo obučeno u crno i na glavi je imao kačket, čim je izašao iz auta počeo je da viče: „Lezite dole“ licima koja su bila u školskom dvorištu. Počeo je da prilazi školskom dvorištu i dok je išao čula sam da je počeo da puca. Meni je sve bilo neverovatno i mislila sam da se šali. Ali kada je počeo da puca, shvatila sam da je ozbiljan. Čim je zapucao, ja sam izašla iz vozila i pobegla u sporednu ulicu, ali sam se u jednom trenutku okrenula i videla sam da se ovo lice okrenulo ka meni i da puca u mom pravcu, čula sam rafalnu pucnjavu“, prepričala je devojka.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

T. S. ističe da je uspela da pobegne i pozove policiju.

„Sakrila sam se u neku kolibu, sa policijom sam dugo pričala, možda nekih 40 minuta. Nakon ovih 40 minuta, izašla sam i otišla do škole u Duboni, tada je već bilo dosta lica pored škole. Nakon ovoga, pozvala sam majku, pitala sam je da li zna kako je moj brat jer sam se brinula za njega. Videla sam da je ovo lice došlo iz pravca Malog Oršaja, tako da sam pretpostavila i da je tamo pucao, majka mi je rekla da je povređen u nogu i da ga je Hitna pomoć prevezla u Urgentni centar u Smederevo. Po mene u Dubonu su došli moji roditelji, nakon čega smo zajedno otišli na Urgentni centar u Smederevu. Tamo smo se zadržali 04.00 časova, kada su mog oca obavestili da je moj brat preminuo“, zaključila je potresena devojka.

Inače, suđenje Blažiću je danas odloženo jer je, u trenutku kada je uveden u sud, došlo do haosa. Roditelji stradalih pokušali su da se obračunaju sa Blažićem, zbog čega je sudska straža morala da odvede Blažića. Zbog toga će suđenje ubuduće biti održavano u zgradi Specijalnog suda u Beogradu.

Podsetimo, tog 4. maja, dan nakon stravičnog masakra u školi „Vladislav Ribnikar“, Uroš Blažić uzeo je automatsku pušku, pištolj, municiju i bombe i krenuo u krvavi pohod po selima Malo Orašje, Duboni i Šepšinu, u okolini Mladenovca. On je ubio devet osoba, a ranio više od 13 ljudi.

Psihijatrijsko veštačenje pokazalo je da je Uroš Blažić bio potpuno uračunljiv u momentu izvšrenja zločina.

Foto: REUTERS/Antonio Bronic

Pretresom objekata u vlasništvu njegove porodice pronađen je čitav arsenal oružja.

Urošu Blažić se na teret stavlja teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, otmica i neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. Tužilaštvo je Uroša Blažića predložilo maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar