Sneg na Jahorini Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS), krenuli su rano jutros na Maljen kako bi dostavili hranu za ljude koji su ostali zavejani na ovoj planini. Zbog vrlo specifičnog terena i veliko količine snega spasioci GSS su deo puta prešli kolima, a deo na turno skijama. Planinari-radio amateri uspeli su da se probiju do zavejanih ljudi i dostave im hranu, a u međuvremenu je i put do njih očišćen. Nema povređenih, i svi su na sigurnom.

Potraga za zavejanima je trajala nekoliko dana, a oni su konačno na toplom.

Pročitajte još:

Inače, porodice koje su bile „zarobljeni“ na Maljenu nalaze se u lovačkom domu „Ribnica“, imaju grejanje, a vatrogasci im donose hranu, vodu i gorivo za njihovih pet vozila, rečeno je iz MUP-a za Tanjug ranije.

Inače, Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti lјudski život, pomoći čoveku u nevolјi, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca,ž  od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih jedinica policije, studente…

BONUS video: Problemi sa snegom

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar