Egzotične životinje, krijumčarenje životinja, carina, policija,
Foto: Juni Kriswanto / AFP / Profimedia/Shutterstock/Uprava Carina

Od početka godine pripadnici Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine podneli su više od 400 krivičnih prijava za krivično delo protiv životne sredine. Plene se egzotične životinje, a nesvakidašnji slučaj zaplene aligatora i pitona kod Smedereva definitivno je šokirao javnost. Koliko je unosan ovaj zabranjeni posao najbolje ilustruje činjenica da prodavci na pojedinim vrstama mogu da zarade i po nekoliko hiljada evra.

Pripadnici Policijske uprave u Smederevu, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom Smederevo i Ministarstvom ekologije i zaštite životne sredine kod nekoliko osoba u tom gradu otkrili su 15 egzotičnih životinja bez odgovarajuće dokumentacije.

Aligator
Aligator Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Egzotične životinje pronađene su na nekoliko lokacija.

Reč je o četiri mrežasta pitona, loptastog pitona, četiri guštera „nilski varan“, guštera „savanski varan“, američkog aligatora, burmanskog pitona, bou konstriktor, sant bou i majmuna „marmozet“.

Piton, zmija
Foto: EPA-EFE/VALENTIN FLAURAUD

Od početka godine u Srbiji je zabeležen porast zaplene egzotičnih životinja. Tako je pre samo nekoliko meseci policija u Subotici kod tridesetšestogodišnjeg muškarca u Lazarevcu pronašla zmiju „piton regius“, koja je zakonom zaštićena vrsta. Osumnjičeni je pitona krio u buretu kupusa.

Takođe, on se sumnjičio i da je posedovao i prodao mladunče afričkog lava četrdesetčetvorogodišnjaku, koje je policija istog dana pronašla u njegovom stanu u Subotici.

Foto:shutterstock

Nešto ranije došlo je do još jedne nesvakidašnje zaplene. Na prostoru jedne firme u Kraljevu pronađena dva mrka medveda. Vlasnik firme je, bez potrebne dozvole, ove strogo zaštićene životinje držao u kavezu na otvorenom.

Sve češće se na granicama plene različite zaštićene vrste – od kornjača do zaštićenih ptica. Šverceri se na razne načine dovijaju da prošvercuju životinje, što ne čudi ako se uzme u obzir koliko mogu da zarade.

Pročitajte još:

Dok za zmije mogu da dobiju i do nekoliko stotina evra, za pojedine vrste cena ide i po nekoliko hiljada. Takva je situacija za vrste poput lava.

Naime, kako je pre nekoliko godina pisao BBS, za lavove pojedini kupci na crnom tržištu spremni su da izdvoje i po nekoliko desetina hiljada evra.

VIDEO: Pala kriminalna grupa iz Sremske Mitrovice, zaplenjeno više od 100 kilograma droge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar