Foto: Profimedia.rs

Muškarac (43) iz Kragujevca, protiv koga su saobraćajci podneli prekršajnu prijavu zbog nasilničke vožnje, jer je u mestu Goločelo upravljao automobilom sa 3.39 promila alkohola u krvi, nije usamljen slučaj vozača koji je uvaćen u "jakom pijanstvu", odnosno sa više od 2.5 promila alkohola u krvi.

Ovaj Kragujevčanin je zbog pijanstva izgubio kontrolu nad vozilom i sleteo sa kolovoza, ali na svu sreću, povređenih nije bilo.

Sudeći prema izveštajima policije i medijskim natpisima, saobraćajci sve češće hvataju nesavesne vozače u stadijumima teškog pijanstva.

Tako je sredinom februara, muškarac (36), zaustavljen u Mihajlovcu kod Smedereva, a alko-testom je utvrđeno da je imao 4.85 promila alkohola u krvi, što se tretira kako alkoholna koma.

Takođe, početkom godine, Požarevljanin (32) je vozio automobil „golf“ sa 3.19 promila alkohola u krvi, dok je krajem prošle godine saobraćajna policija zaustavila vozača koji je imao 4.21 promila alkohola u krvi. Koliko je muškarac bio pijan govori i izvor „Blica“, koji je rekao da je aparat za alko-test aktiviran čim su prišli vozaču.

Foto: Profimedia.rs

Neslavni rekorder uhvaćen je sredinom decembra 2019. godine, kada je, u međunarodnoj akciji „TISPOL“, vozaču iz Loznice (70) izmereno čak 5.5 primila alkohola u krvi. Da stvar bude zanimljiva, on nije vozio automobil, već bicikl.

U istom mesecu, policajci u Kragujevcu uhapsili su muškarca iz Topole (64), koji je imao 2.79 promila alkohola u krvi i u vreme trajanja zaštitne mere zabrane upravljanja vozilo, udario saobraćajnog policajca, koji mu je prethodno naredio da se zaustavi, ali i u još jedan automobil.

Decembar je, ako se meri po broju vozača sa preko tri promila alkohola u krvi, bio apsolutno rekordan, pa je tako vozač iz Uba uhvaćen sa 3.24 promila alkohola u krvi.

Koliko pića je potrebno popiti, kako bi se dostigle ove nestvarne brojke zavise od više faktora, pre svega od gladi i kilaže.

Refleksi počinju da usporavaju već kod 0.2 – 0.3 promila u krvi, manja je vidljivost u širinu, opada oštrina vida, a reakcije su slabe. To je jedan od razloga zbog čega je granica sa 0.5, promenjena na 0.3 promila u krvi.

Sa pola promila, nema mnogo promena u organizmu, ali se ipak menja motorika i usporavaju pokreti. S jednim promilom, ljudi su izrazito dobro raspoloženi i još uvek mogu da kontrolišu pokrete i reakcije.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Neka istraživanja pokazuju da su najteže saobraćajne nesreće između 1.0 i 2.5 promila alkohola u krvi, tj u stanju između pripitosti i pijanstva,

Sa tri promila, čovek je već u stanju teškog pijanstva, govor mu je usporen, a svest slaba. Kretanje je slabo kontrolisano i usporeno.

Pored kilaže i gladi, važno je znati da maksimum koncentracije alkohola u krvi ne postiže se odmah već sat do sat i po nakon unošenja pića. Dve boce piva neće jednako delovati na čoveka od 110 kilograma i na mladića od 65 kilograma. Takođe, vreme potrebno za vraćanje u normalu je drugačije, pa tako, za jednu čašu od 3 dcl treba da prođe jedan sat, za dve čase dva sata, tri čaše traže četiri sata, a pet čaša, osam sati. Za dolazak u „normalnu“ nakon 0.5 l vina treba vam pet i više sati.

 

Alkometar

Pripitost: 0.5 do 1.5 promila (6 dcl piva ili 2.5 dcl vina ili 0.8 dcl žestine)

Pijanstvo: 1.5 do 2.5 promila – (1.5 l piva ili 0.8 vina ili 2.5 dcl žestokog pića)

Jako pijanstvo: više od 2.5 promila (2 l vina ili 4-5 dcl žestine)

Alkoholna koma: više od 4.0 promila (1 l žestine)