Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Petorica srpskih državljana koje je austrijska policija uhapsila zbog gajenja marihuane osuđena je pred austrijskim sudom na godinu i po i dve godine zatvora zbog plantaže na kojoj su gajili 1.200 stabljika marihuane.

Kako su preneli srpski mediji uhapšeni srpski državljani izjavili su pred sudom da su im je u Srbiji jedan muškarac ponudio da rade na jednoj plantaži u Austriji i za uzvrat obećao platu od 2.000 evra, što su oni prihvatili kao primamljivu ponudu jer su bili lošeg materijalno stanja zbog čega su krenuli put Austrije.

Oni koji su videli o čemu je reč odlučili su da ostanu i prihvate posao jer im je rečeno da je sve legalno. I ostali su prihvatili posao i na plantaži su radili na berbi, zalivanju biljaka i sušenju.

Međutim, petorica Srba ostali su bez novca jer isplata je trebala da krene po uspešnoj berbi iz koje su morali da izvuku 48 kilograma marihuane,

Advokati osumničenih Srba smatraju da su njihovi klijenti žrtve jer policija nije uspela da pronađe Srbina koji je organizovao čitavu plantažu i pronašao radnike. Za svoje klijente u odbrani su naveli da su žrtve „modernog ropstva“ i da su prevareni i dovedeni u Austriju da rade na ilegalnom poslu, opasnom po zdravlje  i da uopšte nisu bili plaćeni.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar