Policajci u zajednici policija
Policajci u zajednici Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Prošle godine podneto je pet krivičnih prijava protiv rukovodilaca Policijske uprave u Novom Sadu. Najviši rangirani rukovodilac koji je predmet istrage je načelnik Odeljenja za suzbijanje organizovanog opšteg kriminala.

Krivične prijave podnete su i protiv načelnika Dežurne službe novosadske policijske uprave, zamenika načelnika Policijske uprave u Novom Sadu, šefa smene Dežurne službe i pomoćnika komandira iz detelinarske policijske stanice, piše Dnevnik.

Najveći deo prijava odnosi se na krivična dela s elementima korupcije, navodi se u izveštaju Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova o rezultatima rada u prošloj godini.

Većinu prijava podneli su policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Podsetimo, početkom ovog meseca priveden je i načelnik novosadske policije Slobodan Malešić pod sumnjom za trgovinu uticajem.

Na nivou Srbije, u 2021. godini, policijski službenici Sektora podneli su ukupno 184 krivične prijave i tri izveštaja kao dopune krivičnih prijava protiv 251 lica (policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu i građana).

Od ukupnog broja lica protiv kojih su podnete krivične prijave, 76,4 procenata su policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu.

Od ukupnog broja izvršenih krivičnih dela, oko 65 procenata predstavljaju krivična dela s elementima korupcije, navodi se uizveštaju Sektora unutrašnje kontrole MUP-a o rezultatima rada u prošloj godini.

Među policijskim službenicima protiv kojih su podnete krivične prijave u toku 2021. godine, policijski službenici policije opšte nadležnosti predstavljaju 53, dok policijski službenici saobraćajne i kriminalističke policije predstavljaju po 14, 5 odsto. Isti je odnos učešća navedenih linija rada kada su u pitanju krivične prijave zbog izvršenih krivičnih dela sa elementima korupcije.

Navodi se da su od ukupnog broja krivičnih dela s elementima korupcije (223), policijski službenici i drugi zaposleni u Ministarstvu izvršili 197, odnosno 88,3 odsto, dok su građani izvršili 26 krivičnih dela, prenosi Dnevnik.

Kada su u pitanju ostala krivična dela izvršena od strane policijskih službenika, po učestalosti se izdvajaju krivična dela prevara (17) i falsifikovanje službene isprave (13). Primetan je porast krivičnih dela koja se odnose na kršenje propisa u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti i zloupotrebu jedinstvenog informacionog sistema Ministarstva (19).

Bonus video: Hapšenje upravnika KPZ Niš

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare