Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

U incidentru koji se dogodio danas na poligonu "Orešac" u Deliblatskoj peščari povređen je jedan podoficir Vojske Srbije, dok se za drugim traga. U pitanju su pripadnici 72. specijalne brigade VS.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, do incident je došlo prilikom vežbe helikopterskog desanta u vodu, na kanalu Dunav-Tisa-Dunav. Tom prilikom jedan podoficir VS je povređen, dok se za drugim traga. Kapetan bojnog broda u penziji i bivši portparol Vojske Srbije Petar Bošković za portl Nova.rs kaže da su povrede rizik posla, ali da je zabrinjavajuće što je jedan specijalac nestao.

Pročtiajte još:

„U pitanju je objekat „Orešaac“ u Deliblatskoj peščari koji vojska koristi za svoje potrebe, veličine nekoliko kvadratnih kilometara. Tu se uglavnom vežba preživljavanje u prirodi, ali i druge stvari koje spadaju u posao specijalca. Pripadnici 72. specijalne brigade VS ga koriste jer je najbliži i najpraktičniji, jer nije daleko od Pančeva gde su oni stacionirani. Posao specijalca je takav da sa sobom nosi rizike, tako da se dešavaju povrede, ali ono što je meni čudno i zabrinjava me je što je rečeno da je jedan od specijalaca nestao. Nije mi jesano kako je to moglo da se dogodi, u pitanju je kanal koji nije previše dubok, a nije ni vežbao sam. Uz to, nije mi jasno kako ih nisu videli iz helikoptera“, pita se penzonisani oficir VS.

Petar Bošković Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Po njegovim rečima u pitanju je najverovatnije vežba spuštanja konopcem iz helikoptera, što spada u redovan trening specijalaca. Nema sumnje da će o celom slučaju biti sprovedena istraga.

„Oni moraju stalno da vežbaju i nažalost incidenti ovakvog tipa se dešavaju u svakoj vojsci, zato ti momci imaju i beneficirani radni staž i dodatke na platu kao specijalci. Problem je druge prirode, što je poslednjih godina zabeležena „inflacija“ specijalaca, njihov broj je povećan na uštrb kvaliteta. Specijalna jedinica Vojne policije „Kobre“ ranije je brojala 60 ljudi, a sada ih ima nekoliko stotina. Povećanje broja specijalaca i snižavanje kriterijuma odražava se na njihov kvalitet“, objašnjava Petar Bošković, bivši portparol Vojske Srbije.

BONUS VIDEO: Intervencija policijskih helikoptera prilikom gašenja požara u tržnom centru na Novom Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare