Foto: Nova, Nova.rs

Odluka da se suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović, roditeljima dečaka ubice koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", zatvori za javnost izazvala je burnu reakciju, a posebno ako se u obzir uzme podatak da je ovakav stav opravdan zaštitom prava maloletnika. Ne treba zaboraviti da je njihovo pravo na privatnost odavno kompromitovano, još kada je 3. maja načelnik Policijske uprave za Beograd Veselin Milić javno pokazao imena žrtava, ubice, ručno nacrtane mape koje su kod njega pronađene i slično, a da niko za to sve ovo vreme nije odgovarao. Upravo Tužilaštvo koje je tražio da se sada postupak zatvori za javnost ocenilo je ranije da u Milićevom postupku nema krivičnog dela za koje bi ga gonili.

Suđenje Vladimiru i Miljani Kecmanović počelo je pred Višim sudom u Beogradu, a optužnicom su obuhvaćeni i Ratko Ivanović i Nemanja Marinković, vlasnik i instruktor pucanja u streljani „Partizan praktikal šuting“ u kojoj je maloletni ubica uvežbavao pucanje. Iako je ročište bilo otvoreno za javnost, na zahtev Višeg javnog tužilaštva u Beogradu doneta je odluka da se javnost ipak isključi iz postupka, pa su novinari već nakon desetak minuta morali da izađu iz sudnice.

Borivoje Borović, Miljana Kecmanović i Irina Borović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ovakvu odluku je viši javni tužilac Nenad Stefanović obrazložio rekavši da je motiv za takav zahtev bila zaštita maloletnika, a u ovom trenutku nije najjasnije o kojim maloletnicima se radi imajući u vidu da je čak i sin Vladimira i Miljane Kecmanović već saslušan u vezi sa ovim postupkom, o čemu je portal Nova.rs izveštavao.

Burno je ovu odluku dočekala i odbrana porodice Kecmanović, a njihov branilac Borivoje Borović istakao je da on nema pitanja za decu. Objasnio je da je jako važno da pretres bude otvoren jer je tužilac Stefanović otišao kod oca dečaka-ubice u posetu u pritvoru i rekao mu da potpiše sporazum o priznanju krivice, jer će mu u suprotnom optužiti ženu, a dete poslati u hraniteljsku porodicu u Bosnu.

Spisak dece na nacionalnoj frekvenciji

Borović je podsetio i na slučaj kada je načelnik PU Beograd Veselin Milić javno saopštio imena ubijene dece i one koju je ubica nameravao da likvidira tako što je pokazao spisak koji je nađen u njegovoj sobi. Reč je o zvaničnoj konferenciji za medije održanoj 3. maja, na kojoj je Milić izneo niz podataka koje se tiču istrage policije i tužilaštva.

Da je Milić i te kako bio ponosan na ovaj svoj javni nastup jasno oslikava i činjenica da je na svom ličnom sajtu objavio svoju fotografiju dok u rukama drži papir.

Veselin Milić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Kada su novinari skrenuli pažnju na ovakav Milićev čin, ta objava je odmah uklonjena sa sajta.

Roditelji ubijene dece su u više navrata zahtevali da se, pored ostalog, imenuje i kazni osoba koja je podatke dece javno podelila. Služba unutrašnje kontrole MUP-a Srbije zatražila je potom mišljenje Višeeg tužilaštva o tome da li se u postupanju načelnika Milića stiču obeležja bilo kog krivičnog dela za koje bi se gonio po službenoj dužnosti, na šta VJT odgovara odrično.

Rekavši da se ne stiču elementi dela iz njihove nadležnosti naveli su da bi ono moglo da bude u nadležnosti osnovnog tužilaštva i uputili ih na Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe nikada nije odgovorilo na pitanje lista „Nova“ šta je utvrdila interna istraga o tome kako su informacije o zločinu dospele u javnost.

Nepotpuna optužnica protiv Kecmanovića

Vladimir Kecmanović, podsećanja radi, optužen je da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti jer je iz njegovog oružja počinjen masakr, dok se Miljani sudi za nedozvoljeno držanje oružja zbog DNK traga koji je pronađen na čauri na mestu zločina. Ni jedno ni drugo ne terete se da su učinili krivično delo „zapostavljanje i zlostavljanje maloletnog lica“ i ta informacija još jednom bi mogla da dovede u pitanje odluku suda da se zbog zaštite malolenika suđenje zatvori za javnost.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Vlasnik streljane i instruktor

Pored dečakovih roditelja, u ovom postupku će se suditi i Ratku Ivanoviću i Nemanji Marinkoviću, vlasniku i instruktoru pucanja u streljani „Partizan praktikal šuting“ u kojoj je maloletni ubica trenirao pucanje.

Optužnicom je predloženo da sud Vladimira Kecmanovića osudi na kaznu zatvora od 12 godina, majku Miljanu na dve i po godine, dok je za vlasnika streljačkog kluba i instruktora predložena kazna zatvora od po tri godine.

Inače, protiv oca i majke vode se i dva parnična postupka po tužbama članova porodice ubijenih, a za naknadu nematerijalne štete usled smrti bliskog lica.

Bonus video: Osam meseci nakon tragedija: Na koji načina je pružena podrška žrtvama Ribnikara, Dubone i Malog Orašja?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare